Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása jön július végén

A 2018-as év különösen kedvez a Hold rajongóinak, január 31-én már volt egy kék és vörös jelzőkkel is illetett szuperhold, de ami egy hónap múlva jön, az a csillagászok szerint évtizedekig egyedi lesz: július 27-én a huszonegyedik század leghosszabb ideig tartó teljes holdfogyatkozását láthatjuk.

A vöröses színe miatt vérholdként is ismert jelenség 1 órán és 43 percen keresztül lesz látható, összehasonlításképp a januári holdfogyatkozás 1 óra 16 percig tartott. Mivel a vérholdat részleges holdfogyatkozás előzi meg, majd pedig követi, az egész procedúra majdnem négy órán át tart majd, pontosan 3 óra 55 percen keresztül lesz valamilyen szintű holdfogyatkozás.

Fotó: EarthSky

A jelenséget a Föld keleti féltekéjének lakói élvezhetik leginkább, vagyis az amerikai kontinenseknek a következő évszázadig kell várni hasonló hosszúságú teljes holdfogyatkozásra – Dél-Amerikában még elkaphatják a végét, de északon kimaradnak a buliból.

A 2018. július 27-i (és egy nagyon kicsit 28-i) menetrend magyar idő szerint az EarthSky jóvoltából:

  • 20:24 – elkezdődik a részleges holdfogyatkozás,
  • 21:30 – elkezdődik a teljes holdfogyatkozás,
  • 22:22 – a legnagyobb mértékű fogyatkozás,
  • 23:13 – véget ér a teljes holdfogyatkozás,
  • 00:19 – véget ér a részleges holdfogyatkozás.

Ezután pedig már egy másik égitestre szegezhetjük a tekintetünket:

Nem vagy elég zöld? Szégyelld magad!

A zöld hozzáállást terjesztő kommunikációs praktikák között egyre inkább megjelenik azok megszégyenítése, akik bírálóik szerint nem élnek elég környezettudatosan. Van-e értelme a megszégyenítésnek a jó cél érdekében, és milyen más út kínálkozik a környezetbarát szemlélet terjesztésére?