Mosolygós robottal bővül a Nemzetközi Űrállomás személyzete

Úton van a Nemzetközi Űrállomásra egy újabb szállítmány három tonnányi rakománnyal: műszerekkel, élelmiszerrel, egy új robotkarral a Canadarm számára. 

A rakománnyal utazik Cimon, az űrhajósok robotasszisztense is, amely képes a súlytalanságban irányítani magát, és mosolygós rajzfilm-arccal bámul a világba. Cimon (teljes nevén: Crew Interactive Mobile Companion) az űrhajósok asszisztenseként szolgál majd az űrállomáson. Elsősorban Alexander Gerst német asztronauta társának szánták: a beépített mikrofonoknak és kameráknak köszönhetően képes lesz felismerni az űrhajóst, és monitorozni, hogyan tudnak együttműködni a robotok és az emberek az űrben. 

Angela Merkel Cimonnal barátkozik egy áprilisi űrkiállításonFotó: RALF HIRSCHBERGER/dpa Picture-Alliance/AFP

A sokoldalú Cimon

A robotasszisztens képes válaszolni az űrhajósok kérdéseire, számításokat végezni, sőt, még tanulni is az interakciókból – ráadásul az Airbus és az IBM mérnökei szerint kellemes személyiség is, ami nem utolsó szempont, ha az ember össze van zárva valakivel az űrállomáson. 

A mosolygós képernyő mozgását tizennégy beépített ventilátor segíti, az agyát pedig az IBM által fejlesztett mesterséges intelligencia, a Watson adja. Cimonnak első körben az űrhajósok szlengjét kellett megtanulnia ahhoz, hogy Gerst segítségére lehessen: az űrhajós kérdéseket tehet fel a robotnak egy adott feladat elvégzéséről vagy egy felhasznált anyagról („miért kell teflont használnom?”). Gerst kameraként is használhatja nehezebben hozzáférhető helyeken a robotot, amelynek az is feladata, hogy megfigyelje az asztronauta viselkedését. 

Mivel elég kényelmetlen lehet folyamatos megfigyelés alatt állni, kikapcsolták benne a tónusfelismerő funkciót, illetve ellátták egy kapcsolóval is, amellyel offline üzemmódba lehet állítani, ha Gerst egy kis magányra vágyna. A robot által gyűjtött adatokat az IBM frankfurti központjába továbbítják.

Az Airbus távlati tervei szerint Cimonnak jelentenie is kell majd az útitársairól, így elemezhetik majd az asztronauták viselkedését, akik beszélgethetnek is vele. Ha például egy űrhajós arra panaszkodik, hogy hiányzik neki a családja, a robot videóhívást kezdeményezhet a Földre, hogy megvigasztalja.

Lifttel a Holdra?

Az amerikai NASA 2050-re ígéri az űrliftet, amin évtizedek óta dolgozik a japán és a kínai űrügynökséggel karöltve. Mindeközben két egyetemista alternatív verziója, amely a Holdról indulna, tényleg majdnem a Földig szállítaná a liftezőket.

A gépek már a falakon is átlátnak

Az MIT-s kutatók által kitalált módszer azon alapul, hogy ugyanazokat a mozdulatsorokat fény és rádióhullám használatával is rögzítik, majd a kettőt összevetve a neurális hálózat megtanulja, hogy melyik rádiójelhez milyen kép tartozik.