Leáll a cenzúragépezet, első körben elkaszálták az unió szerzői jogi reformtervezetét

2018.07.05. · gazdaság

Az Európai Parlament csütörtökön elutasította azt a szerzői jogi reformtervezetet, amely a hivatalos indoklás szerint erőteljesebben kiállt volna a szerzői jogtulajdonosok mellett, bírálói azonban úgy vélték, hogy mindeközben teljesen tönkre is tette volna az internetet.

A Google és a Facebook szerint az EU által javasolt reformok kinyírnák az internetben rejlő kreativitást, az új rendelkezések ugyanis arra kényszerítenék a techóriásokat, hogy alaposabban vizsgálják a felhasználók által posztolt tartalmakat, és szigorúbban lépjenek fel a jogsértésekkel szemben.

Ha elfogadták volna a javaslatot, a Google News például nem közölhette volna az újságcikkek címeit és ajánlóit, a Facebookon vagy az Instagramon pedig nem jelenhettek volna meg a posztok, hogy a szolgáltató ellenőrizze, nem sértenek-e szerzői jogokat – vagyis a rendelkezés a szolgáltatókat tette volna felelőssé a felhasználók cselekedeteiért.

Mindamellett, hogy az előzetes szűrés több technikai problémát is felvet, voltaképpen mindenkinek nehezebbé tenné az életét: a nagy szolgáltatók kénytelenek lennének a napi több millió feltöltést automatikus módszerekkel megszűrni, ami sok hibalehetőséget rejt magában, a kisebbek pedig egész egyszerűen belerokkannának a terhelésbe. A Google News-t érintő változtatások az összes híraggregátor működését lehetetlenné tennék, és ezt ismét a kisebb vállalkozások éreznék meg jobban, a nagyobb oldalakra a felhasználók maguktól is odatalálnak. És még ennél is nagyobb lehet a baj: a rendelkezés kinyírná a mémeket is, sőt, lehet, hogy a cicás gifektől is el kellene búcsúznunk (ezt a copyright-pártiak egyébként arra hivatkozva tagadják, hogy a rendelkezések nem érintenék a parodisztikus tartalmakat).

Fry versus McCartney

Az Európai Parlamentben végül az ellenzők tábora aratott sikert: 278-an szavaztak a szigorítások mellett, 318-an ellenük, 31 képviselő pedig tartózkodott.

Az elmúlt hetekben mindkét oldal komoly lobbyzásba kezdett: a piros sarokban Paul McCartney vetette be magát a reform védelmében, a kékben pedig Stephen Fry tiltakozott az ellen, amit ő az internet megfojtásának nevezett. A javaslat most visszakerül a parlament elé – a következő fordulóig.

link Forrás