Japánban felakasztották a világvége-hívő terroristákat

2018.07.06. · tudomány

Az Aun Sinrikjó vezetőjét, Aszahara Sókót és hat társát 2004-ben ítélték halálra gyilkosságért és terrortámadásért, miután 1995 márciusában szaringázzal támadtak a tokiói metró utasaira. Az ítéletet péntek reggel hajtották végre rajtuk.

Az Aun Sinrikjó egy világvégeváró szekta, amelyben a tibeti és indiai buddhizmus tanait elegyítették a hinduizmussal, valamint némi ideggázzal: a csoport nem csupán szarinnal dolgozott, hanem az egyik legerősebb ismert idegméreggel, a VX-szel is követett el merényletet.

A tokiói gáztámadás az ország legsúlyosabb merénylete, a szektát a japán kormány terrorszervezetként tartja számon. Bár a csoport 2007-ben kettészakadt, a mérsékeltebb Hikari no Va-ra, avagy a világosság körével 2017 óta hivatalosan nem foglalkoznak a japán hatóságok, a szekta másik ága, az Aleph továbbra is megfigyelés alatt áll.

A tokiói gáztámadás

A szekta tagjai 1995 márciusában szaringázt szabadítottak fel a metróban; a merényletnek több száz sérültje és tizenhárom halottja volt. A támadásban a világ titkosszolgálatai által is alkalmazott technikákat elegyítették egymással: kihegyezett esernyőkkel szúrták ki a szarint tartalmazó zacskókat, és az ideggáz másodpercek alatt szétterjedt a metrókocsikban.

A többi idegméreghez hasonlóan a szarin kis dózisban is orrfolyást, mellkasi fájdalmakat és légzési nehézségeket okoz, összehúzza az izmokat, rángatózást és kómát vált ki. Halálos dózisban légzésleállás végez az áldozattal. A merényletet az első vegyi fegyverrel elkövetett terrortámadásként tartják számon.

photo_camera Mentőalakulatok a merénylet helyszínén Fotó: Wikimedia Commons

Siva és János jelenései

Az Aum Sinrikjó (magyarul: legfelsőbb igazság) a nyolcvanas években Aszahara Sókó jógaköréből nőtte ki magát világvégeváró szektává és terrorcsoporttá. Vezetője egy személyben kiáltotta ki magát Jézusnak és az első megvilágosodott embernek Buddha óta. A szekta eredetileg a buddhizmus és a hinduizmus különböző irányait elegyítette a Jelenések könyvével; hivatalos álláspontja szerint az apokalipszisnek 1997-ben kellett volna bekövetkeznie, a merényleteikkel pedig az áldozatok lelki üdvét próbálták szolgálni. A szektát 1989-ben hivatalosan is vallási irányzatként ismerték el, a kilencvenes években pedig több tízezer követővel rendelkezett. A hívek száma a tokiói merénylet után némileg megcsappant, de az Aum Sinrikjó, ha más néven is, de a mai napig létezik, és nem csak Japánban: 2016-ban az orosz rendőrség számolta fel a moszkvai és szentpétervári sejteket.

Az ítélet

Japánban a halálos ítéletet akasztással hajtják végre, miután a legfelsőbb bíróság kimondta a büntetést. A halálsoron lévőket nem értesítik előre arról, hogy mikor hajtják végre az ítéletet, ahogy a közvéleményt sem tájékoztatják az eseményről. A japán igazságügyi minisztérium megerősítette, hogy az Aum tagjait, akiknek Japánban sokan követelték a halálát, felakasztották.