Tudományos áttörés: a katicák utálják az AC/DC-t

2018.07.12. · tudomány

Brandon Barton, a Mississippi Állami Egyetem entomológusa az AC/DC 1980-as állítását vizsgálta a Back in Black albumról, amely szerint a „rock and roll nem zajszennyezés” („Rock 'n' roll ain't noise pollution”) , és arra kellett rájönnie, hogy Youngéknak ebben az esetben nem volt igazuk – már ami a harlekinkaticákat illeti.

link Forrás

Az eddig is világos volt a kutatók számára, hogy az emberi tevékenység által keltett zajjal befolyásoljuk a Föld lakóinak a viselkedését: a tengerbiológusok például arra figyelmeztetnek, hogy a megnövekedett hajóforgalommal megkeserítjük a tengeri emlősök életét, de műfajokra lebontva még senki sem vizsgálta a zaj rovarokra gyakorolt hatását.

Barton kutatásából úgy tűnik, hogy a katicabogarak egész jól viselik a countryt és a hétköznapi zajokat, a hard rock viszont kikészíti őket: a bogarak feleannyi levéltetvet fogyasztottak, ha AC/DC-t hallgattattak velük, mint máskor.

photo_camera Sztereóban kapja a növény a rockot Fotó: Brandon Barton / CC

Az erőteljes basszus zavarhatja össze őket

A kutatás során Bartonék azonos hangerőn játszották le az utcazajokat, countryszámokat és rockzenéket a bogaraknak, és megfigyelték, hogy húsz fokon, száz decibeles hangerő mellett mennyi levéltetvet fogyasztanak el tizenhat órán belül a szójáról. A szirénazaj és a légkalapács hatására nem történt lényegi változás a zaj nélküli környezethez képest, de az AC/DC mellett a bogarak sajnos a Guns N' Rosest és a Lynyrd Skynyrdet sem szerették.

Barton szerint valószínű, hogy a bogarakat az erőteljes basszus zavarja össze, ezért nem jeleskednek ilyenkor a vadászatban – akárhogy is legyen, amikor megkapták az AC/DC-s kezelést, negyvenszer annyi levéltetű maradt a tárolóban, mint amikor néma csendben hagyták őket vadászni. Amikor halkabban játszották le nekik a Back in Blacket, a harlekinkaticák étvágya is visszatért, a fogyasztásuk pedig alig mutatott eltérést a kontrollcsoporthoz képest.

A kutatás természetesen nem a rockzene veszélyeire akarta felhívni a figyelmet, hanem arra, hogy a környezeti zajok nem csupán az embert, a bálnákat és a költöző madarakat terhelik meg, hanem a rovarokat is.

link Forrás