Akcióba lendültek a robotfestők, te melyik képet választanád?

2018.07.16. · TECH

Kiértékelték a 2018-as RobotArt versenyre érkezett pályaműveket. A mesterséges intelligencia által készített munkákat online galériába rendezték, regisztráció után szavazni lehetett rájuk.

A pályázati művek mögött természetesen nem évtizedes művészi küszködés, hanem fejlesztői csapatok állnak, amelyek közül már ki is választották a tíz legjobbat. Mérnökök és iskolai szakkörök, sőt művészek is vállalkoztak a programozói feladatra.

Az első helyezett egyik pályaműve egy Cézanne-reprodukció
photo_camera Az első helyezett egyik pályaműve egy Cézanne-reprodukció

A RobotArtot már harmadszorra rendezték meg, a 40 ezer dolláros fődíjat kiérdemlő idei első helyezett egy független versenyző, CloudPainter. Ő gépi tanulással generált portrékkal és tájképekkel tarolt.

Az első helyezett másik pályaműve egy poliptichon
photo_camera Az első helyezett másik pályaműve egy poliptichon

A második helyre befutó csapat (a Columbia Egyetemről) az impresszionizmusra ment rá, különös gondot fordítva az ecsetkezelésre a gép betanításánál.

Muhammad Ali-portré a második helyezettől, a tavalyi győztes Columbia Egyetem csapatától
photo_camera Muhammad Ali-portré a második helyezettől, a tavalyi győztes Columbia Egyetem csapatától
Régi mestereket is megidéztek a Columbia Egyetem mesterséges festői
photo_camera Régi mestereket is megidéztek a Columbia Egyetem mesterséges festői

A harmadik helyezett csapat (a thaiföldi Kasetsart Egyetemről) ecsetvonásról ecsetvonásra képezte ki robotját a Van Gogh-stílusú tájképek gyártására. A győztesek és műveik listája itt látható, a végleges sorrend a közönségszavazatokból és a szakmai zsűri értékeléséből állt össze.

Gyűjtenél robotműveket?

Az augusztus eleji Seattle-i Művészeti Vásáron a gyűjtők akár vásárolhatnak is a mesterséges műalkotásokból, ilyen még nem volt korábban. Azt viszont majd az idő dönti el, mennyire jó befektetés megvenni egy robot alkotta festményt.

photo_camera A negyedik helyezett Cogmanskloof című képe vízfestékkel és tollal készült, papírra

Andrew Conru, a RobotArt alapítója mindenesetre korábban azt mondta, a robotművészet és „az algoritmusok, amelyekkel itt eljátszadozunk, olyan jövő irányába nyitnak utat, ahol már mindegy lesz, hogy mi a művész. (...) Ugyanakkor az ember készítette műalkotásokat mindig nagy tisztelet övezi majd, nemcsak a kreatív folyamat, hanem közös emberi tapasztalataink miatt is.”

Az ötödik helyezett egy kanadai művész (robotjának) Kék váza című festménye lett
photo_camera Az ötödik helyezett egy kanadai művész (robotjának) Kék váza című festménye lett

A technooptimista olvasat szerint a mesterséges intelligencia még segítheti is a művészeket abban, hogy még lenyűgözőbb teljesítményre legyenek képesek. A gond csak az, hogy a műalkotások létrehozásához minőségi robotkar szükségeltetik, és elég nagy különbség van a 300 dolláros hobbi-robotkarok meg a 30 ezer dolláros profi eszközök között.

A hetedik helyezett MIT robotjának humora is van, ez itt a Bolond szamuráj harcos című kép
photo_camera A hetedik helyezett MIT robotjának humora is van, ez itt a Bolond szamuráj harcos című kép