Ha nem tetszik valami a helyi erőknek Indiában, egyszerűen lekapcsolják az internetet

2018.08.01. · TECH

Pofonegyszerű megoldást találtak az elmúlt években a társadalmi és politikai zavarok kezelésére a helyi kormányzó hatóságok Indiában, „a világ legnagyobb demokráciájában”: egyszerűen lekapcsolják az internetet. A sajátos hatalomgyakorlási technika az utóbbi években annyira elburjánzott, hogy negatív hatásait már az egész indiai gazdaság is megszenvedi.

photo_camera Fotó: Pixabay

Az internet lekapcsolása egyre népszerűbb megoldás: 2018 első hét hónapjában már 92 esetben fordult elő, míg tavaly egész évben 79-szer lőtték le a netet a 29 államból és 7 szövetségi területből álló India állami kormányzatai. 2016-ban még csak 30, 2015-ben kevesebb mint 20 alkalommal történt hasonló eset – derül ki az internetshutdowns.in adataiból, amelyet egy újdelhi székhelyű jogsegélyszolgálat, a Software Freedom Law Center működtet.

Az elmúlt öt év alatt összesen 1-3 milliárd dollár veszteséget okozott az indiai gazdaságnak az internet kikapcsolásával együttjáró termelékenységcsökkenés – mondta Praveen Bhadada, a Zinnov Management Consulting vezetője. Egy 2018. áprilisi tanulmány egész pontosan arra jutott, hogy a 2012-től 2017-ig elkönyvelt összesen 16 315 órányi leállás 3,04 milliárd dolláros kárt okozott.

Puskázás ellen is jó, ha nincs net

A Mumbai-jal szomszédos 1,1 milliós lakosú Navi Mumbai városban például múlt csütörtökön azért tiltották le a mobilinternetet, mert erőszakossá vált az állami munkahelyekért és az oktatáshoz való jobb hozzáférésért küzdők demonstrációja. A legtöbb ilyen eset valamely politikai botrányra adott meggondolatlan és hirtelen reakció, de az egyes indiai államok kormányzatai gyakran olyan bornírt célokkal is ehhez az eszközhöz folyamodnak, mint hogy például ne csaljanak a diákok a vizsgán.

Legutóbb az északkeleti Arunácsal Prades állam kormánya egyszerűen bejelentette, hogy az 1,4 millió lakosú állam teljes területén felfüggesztik az internetszolgáltatást a központi vizsgák idejére, azaz július 29-én délelőtt 10 és 12, illetve délután 2 és 4 óra között senki sem kattintgathat. És ők még egész jól jártak, mert tavaly nyáron a 60 milliós Radzsasztán állam legtöbb körzetében két teljes napig szünetelt az internetszolgáltatás, pusztán mert rendőrök vizsgáztak.

Ahogy a TheWire.in angol nyelvű indiai lapban megfogalmazták: nemcsak az az aggasztó ebben a jelenségben, hogy aránytalanul korlátozza a szólás és a kifejezés szabadságát, hanem hogy az internet lekapcsolgatása néhány év alatt az adminisztratív irányítás normál eszközévé vált. A net elsötétítéséhez sokszor elég, ha a környéken rendeznek egy fesztivált, központi vizsgát írnak a diákok, kerületi vezetők ellen tüntetnek, netán látógatóba érkezik valamely politikai funkcionárius.

Indiai netes sorozat reklámja a delhi metróban
photo_camera Indiai netes sorozat reklámja a delhi metróban Fotó: Nasir Kachroo/NurPhoto

Bár az ENSZ 2011 óta alapvető emberi jognak tekinti az internethez való hozzáférést, sokan úgy tartják, hogy adott esetben a lekapcsolás hatékony megoldás lehet. A kisebb közösségekben kitörő lázadások esetén az internet lekapcsolásával valamelyest uralni lehet a helyzetet – mondta Bhadada, aki óvatosan úgy fogalmazott: ilyen helyzetekben nem is árt egy kicsit „fokozottabb odafigyelés” a hatóságoktól, legalábbis amíg nem biztosítható, hogy pontos információk a megfelelő kontextusban jelenjenek meg az interneten.

Ideje lenne, hogy az indiai kormány kidolgozza azokat az alapelveket, amelyek mentén elrendelhetők a lekapcsolások. Az ország telekommunikációs hatósága teljes szabadságot ad a többi intézménynek e tekintetben, de nagy a zavar a fejekben azzal kapcsolatban, hogy mikor elfogadható ez a radikális intézkedés.

Egy másik nonprofit szervezet, az indiai Centre for Internet and Society tisztviselője szerint a kormánynak azzal kellene kezdenie, hogy szabályozza ezt a területet, azaz pontosan megfogalmazott feltételekhez kösse a net kiiktatását, ha egyáltalán engedélyt ad rá. Akriti Bopanna szerint „az lenne a cél, hogy csak végső esetben és minimális károkozással” foszthassanak meg helyi vezetők népes közösségeket az internet használatától.

link Forrás