Egy új kismalacos bélyeg azt sugallja, hogy Kína átáll a háromgyerekes családmodellre

2018.08.10. · gazdaság

Boldog disznópár látható három boldog kismalaccal egy új kínai bélyegen, és ezt sokan a kínai családpolitika újabb fordulataként értelmezik. A 2019 januárjában forgalomba kerülő bélyeg a disznó évét ünnepli majd. A kínai horoszkóp szerinti holdújév február negyedikén veszi kezdetét, és a kutyát váltja a jegyek sorában.

A három kismalacos bélyeg új családpolitikára utal.
photo_camera A három kismalacos bélyeg új családpolitikára utal

Kínában 2016-ban szintén egy új bélyeg előzte meg az egykepolitika eltörlését: azon egy boldog majompár látható, az addig államilag szorgalmazott egy helyett immár két kölyökkel.

A mostani bélyeg tovább emeli a tétet, a disznóknak itt már három malacuk van. Ebből kínai elemzők arra következtetnek, hogy a kormányzat már idén új családpolitikát hirdet, hogy megállítsa a népesség öregedését, és pótolja a világ második legnagyobb gazdaságában fennálló munkaerőhiányt.

link Forrás

Kínában 1980-tól csak egy gyerek vállalását engedélyezték a családoknak, ugyanis a kínai vezetés attól tartott, hogy a népességnövekedés és a gazdaság teljesítménye nem tud majd lépést tartani egymással. Az elöregedő társadalom és a kevés megtartott leánygyermek miatt felborult a népesség férfi-nő-aránya. Az emberkísérlet egészen 2015-ig, harmincöt éven keresztül tartott, de hiába törölték el a tilalmat, a kínai nők nem hajlandók parancsra szülni.

Az új, három kismalacos bélyeg ellenőrzése Pekingben, augusztus 6-án.
photo_camera A disznó évét köszöntő bélyegek ellenőrzése Pekingben augusztus 6-án. Fotó: XINHUA

Egy, kettő, három

A mostani változások példátlan szabadságot adhatnak a kínai családoknak – már ha az elemzőknek igazuk van, és valóban változik a családpolitika. Az eddigi szabályozás értelmében egy család két gyereket vállalhatott a korábbi egy helyett, a mostani három kismalac pedig valószínűleg további bővítéseket jelez – még az is lehet, hogy a kínaiak maguk dönthetik el, hány gyereket vállalnak.

Chen Jian, a kínai Nemzeti Családtervezési Hivatal korábbi főnöke szerint a szabályok eltörlése még nem elég az üdvösséghez, a születések száma ugyanis minden engedmény ellenére tovább zuhan. Tavaly 3,5 százalékkal kevesebb gyerek született az országban, mint egy évvel korábban, és félő, hogy 2030-ra a népesség negyede túllépi majd a hatvanadik életévét.

Lehetséges, hogy az intézkedés mégis beváltja a hozzá fűzött kormányzati reményeket: a legutóbbi nagy változás, a boldog majomcsalád bejelentése után rekordott döntött a születések száma, a hosszú éveken át tartó egykepolitika azonban rajta hagyta a bélyegét a kínai nőkön, így sokan nem is vágynak több gyerekre – az éveken át tartó abortuszok, kemény büntetések és kilakoltatások megtették a hatásukat. Jiayun Feng kínai újságíró szerint a mostani helyzet sem sokkal jobb, mint az egykepolitika idején: akkor betiltották a második gyereket, most pedig arra buzdítják a nőket, hogy minél többet szüljenek, és ismét tárgyként kezelik az anyákat.