Íme 10 egyetem a nagyvilágból, ahol van genderszak, 10, ahol nincs, és 2, ahol van, de nem lesz

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) olyan rendeletmódosításra készül,  amely megtiltaná a Magyarországon működő egyetemeknek, hogy társadalmi nemek tanulmánya szakot, magyarul genderszakot indítsanak. Az intézmények a héten értesültek a tervezetről, és 24 órát kaptak arra, hogy véleményezzék. 

Magyarországon jelenleg két egyetem kínált genderszakos képzést, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Közép-európai Egyetem (CEU). Az oda járó diákok az EMMI tervezete szerint még befejezhetik a tanulmányaikat és lediplomázhatnak, de ha a rendelet hatályba lép, az intézmények új hallgatókat már nem vehetnek fel. A CEU-n megszerezhető amerikai diploma a tervek szerint továbbra is érvényes marad majd. 

A magyar kormány már a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak indításakor kifejezte kétségeit a szak hasznosságával kapcsolatban, Rétvári Bence, az EMMI államtitkára tavaly márciusban a marxizmus-leninizmuséhoz hasonlította a tanulmányok értékét. 

De mi a helyzet a világ egyetemein zajló genderoktatással? Hol tanítják, és hol nem? Ott van a nyelved hegyén, de nem tudod kimondani? Nem vagy egyedül!

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egy-egy teljesen hétköznapi szó kimegy a fejünkből, de már majdnem eszünkbe jut. A jelenség utalhat valami komoly bajra is, de nem kell rögtön aggódni: teljesen normális, hogy már megint tepsiütőnek hívtad a serpenyőt, sőt, ha tornáztatod egy kicsit az agyad, még jót is tehet az, ha egy szó a nyelved hegyén van, mégsem tudod kimondani.

Mit üzennek egymásnak a növények?

A növények olyan fokú kémiai diverzitást állítanak elő, amit talán most még felfogni sem vagyunk képesek. Parádi István, az ELTE TTK Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék egyetemi adjunktusának előadása a márciusi Budapest Science Meetupon.