Lassú az MRI-vizsgálat? Segít a Facebook!

2018.08.21. · TECH

A mágnesesrezonancia-vizsgálat (MRI) során a páciens akár egy órán keresztül is mozdulatlanságra van kárhoztatva, ez neki is rossz, és az orvosok munkáját is lassítja. Az amerikai New York University (NYU) orvosai ezért egy olyan módszer kidolgozását tűzték ki maguk elé, amely akár tízszeresére is gyorsíthatja a vizsgálatot, ehhez pedig a Facebookot hívták segítségül. A Facebook a Cambridge Analytica-botrány kirobbanása előtt már megpróbált szert tenni a felhasználók orvosi adataira: a cég több nagyobb amerikai kórháztól igényelt anonim adatokat egy kutatási projekthez, de a botrány kirobbanásakor visszakoztak, és azt állították, hogy nem gyűjtöttek egészségügyi adatokat, a program pedig nem lépett működési fázisba.

Adatot gyűjtenek, de nem gyűjtenek adatot

A közös projektben, amely a fastMRI névre hallgat, a felvételek elkészítéséhez mesterséges intelligenciát használnak majd: ez nyújt segítséget annak a kiszűrésében, hogy melyik adat érdekes, és mit nem kell beszkennelni, a kevesebb szkennelés pedig gyorsabbá teszi a vizsgálatot. A mesterséges intelligencia ezután kitölti azt a hézagot, amelyet az értéktelenebbnek ítélt, kihagyott részlet okozott, nagyjából úgy, ahogy a természetes észlelésünk is működik. A fő problémát a pontosság okozza, hiszen a legapróbb hiba is élet és halál közötti különbséget jelentheti: néhány pixelhiba vagy egy jelentéktelennek ítélt, de mégis fontos adat akár egy tumorra utaló nyomot is elleplezhet.

Azt ígérik, anonim lesz

A projekt egyelőre még csak kísérleti stádiumban jár, de sokan már azon aggódnak, hogy a közösségi oldal vajon mihez kezd majd a felhasználók orvosi adataival – miközben nagyon valószínű, hogy ha valamihez, hát a képelemzéshez igencsak értenek a cégnél.

A gyorsabb vizsgálatokra is lenne igény: Daniel Sodickson, a NYU radiológus-kutatója szerint a kórházakban hihetetlen mennyiségű felvétel halmozódik fel, ezek utomatikus összevetése és elemzése pedig nagyban megkönnyítené az orvosok munkáját. Sőt, ha kifejlesztenék a gyorsított MRI-t, bármelyik kórház boldogan fizetne komolyabb összegeket is a technikáért. Erről egyelőre még nincs szó: mind a Facebook, mind az NYU kutatói hangsúlyozzák, hogy a projektet nem kötik pénzügyi célhoz, a felhasznált adatok pedig nem köthetőek egyénekhez.