Hüvelykujjával tapasztotta be a léket az asztronauta a Nemzetközi Űrállomáson

2018.09.03. · tudomány

Léket kapott a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz egysége a múlt héten. Az űrállomáson keletkezett sérülést a földi irányítók vették észre múlt csütörtökön, greenwichi idő szerint (GMT) éjjel 11 órakor, miközben az asztronauták az igazak álmát aludták. A műszerek nyomáscsökkenést jeleztek az űrállomáson. Az anomáliát okozó lék elhanyagolhatóan kicsi volt, az asztronauták nem voltak veszélyben – közölték tömören az Európai Űrhivatal (ESA) munkatársai néhány órán belül.

A sérülés az orosz egységben, a Szojuz MS-09-es űrkapszulában keletekezett, tájékoztatta a Sputnik News hírügynökséget Dimitrij Rogozsin, a Roscosmos orosz űrhivatal főigazgatója. Elképzelhető, hogy a mikrosérülést egy aprócska meteorit becsapódása okozhatta. A Szojuz űrkapszula idén júniusban indult az ISS-re.

Így startolt el a Szojuz MS-09-es egység júniusban
photo_camera Így startolt el a Szojuz MS-09-es egység júniusban Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

A nagyjából két milliméter átmérőjű lyukat az ébredező asztronauták közül a leggyorsabban kapcsoló Alexander Gerst német geofizikus először a hüvelykujjával fedte be, majd átmenetileg úgynevezett Kapton-ragasztóval orvosolták a problémát.

Az, hogy a szóban forgó, úgynevezett polyimide tapasz leginkább a postai csomagolásokhoz használt széles ragasztószalagra hasonlít, senkit ne tévesszen meg. A Kapton-szalag leginkább a hőállóképessége miatt örvend nagy népszerűségnek. A földi körülmények között elsősorban a nyomtatástechnikában használt ragasztó akár a 260 Celsius-fokos hőséget is kibírja. Ismertetésében arra nem térnek ki, hogy a negatív tartományban meddig ellenálló. Az ISS legénysége mindenesetre tartósabb megoldáson ügyködik.

Mi minden történik még a Nemzetközi Űrállomáson?

link Forrás