Megváltozott az űrben az egyik ikerűrhajós DNS-e

2018.03.09. · tudomány

Az amerikai űrhivatal, a NASA olyan szerencsés helyzetben van, hogy egy űrhajós ikerpáron tesztelheti, milyen hatással van az emberi szervezetre az űrbéli tartózkodás.

Scott Kelly egy 2015-16-os küldetés során 342 napot töltött a nemzetközi űrállomás, az ISS fedélzetén, míg egypetéjű ikertestvére, a vele azonos genetikai állománnyal rendelkező Mark, aki egyébként szintén űrhajós, csak már visszavonult, a Földről követte testvére űrbéli kalandjait.

Mark és Scott Kelly 2015-ben
photo_camera Mark és Scott Kelly 2015-ben Fotó: Robert Markowitz - NASA - Johnso/Hasselblad H3D

Amikor Scott tavaly márciusban visszatért a Földre, a NASA kutatói azonnal vizsgálatok alá vetették, és meglepő eredményre jutottak: az űrhajós telomerjei, vagyis azok a kromoszómasapkák, amelyek az életkor előrehaladtával rendszerint megrövidülnek, Scott űrbéli tartózkodása során nemes egyszerűséggel meghosszabbodtak.

Mindenkit meglepett, még Scottot is

A NASA minderre már 2017-ben rájött, de a kutatókat annyira meglepték az eredmények, hogy egészen idén január végéig tartott, míg igazolni tudták őket. És bár Scott űrben megváltozott telomerjeinek többsége a landolás után mindössze két nap alatt visszarövidült, további meglepetésre kiderült, hogy egészen pontosan 7 százalékuk permanens változáson ment át, és még most is ugyanolyan hosszú, amekkorára az űrben nőtt.

Az eredmények nemcsak a NASA-t, de magát Scott Kellyt is meglepték: „a minap olvasom ám az újságban, hogy a DNS-em 7 százaléka permanensen megváltozott. És ahogy olvasom, hát, mondom, ez aztán igazán fura" – mondta a Marketplace-nek adott interjújában.

A NASA azt is megemlíti, hogy a tipikus, féléves küldetésekhez képest kifejezetten hosszú, csaknem egyéves űrbéli tartózkodás Scott kognitív képességein mit sem változtatott, az űrhajós gyorsasága és pontossága viszont kimutathatóan romlott ikertestvérénez képest. A kutatók szerint mindez a földi gravitációnak és Scott Földet érést követő sűrű programjának tudható be.

link Forrás