Új kompetenciát vezettek be az idei PISA-mérésen

2018.09.19. · gazdaság

Az úgynevezett globális kompetenciák álltak a 2018-as (2019-ben kiértékelendő) PISA-tesztek középpontjában, de a magyar diákok nem vettek részt a felmérésben.

A PISA-tesztet életre hívó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a globális kompetencia a helyi, globális és interkulturális ügyek vizsgálatának képességét jelenti azzal, hogy az egyén megérti és értékeli mások látásmódját és világnézetét; képessé válik nyílt, helyzethez illő és hatékony interakciót folytatni különböző kulturális háttérrel rendelkező emberekkel, továbbá a kollektív jólét érdekében cselekszik.

photo_camera Forrás: OECD

Az idei tesztben a 15 éves középiskolásoknaknak többek között arról kellett számot adniuk, hogy

  • tisztában vannak-e a globális felmelegedés vagy az idegengyűlölet veszélyeivel;
  • megértetik-e magukat és képesek-e együtt dolgozni egy más országból, kultúrából vagy vallási környezetből érkező emberrel;
  • fontos-e számukra az emberi méltóság és a sokféleség tisztelete.

E témákkal is foglalkozik az American Field Service (AFS) által szeptember 26. és 28. között első alkalommal Budapesten megrendezésre kerülő „Global Conference – Global Competence” nevű, nemzetközi oktatási rendezvény, amelyen a közoktatásban, felsőoktatásban, külföldi részképzésben, iskolarendszeren kívüli képzésekben vagy egyéb programokban érdekelt szakemberek adnak elő. A rendezvényen olyan világszervezetek is képviselik magukat, mint az ENSZ, az UNESCO, az Európa Tanács és az OECD.

Helyreigazítás: a cikk eredeti változata több pontatlanságot tartalmazott, a hibákért elnézést kérünk, javítottuk őket.