Úgy lapátolja a magyar állam a pénzt a teniszbe, mintha nem lenne holnap

2018.09.24. · gazdaság

Bő egy hete a cseh válogatottnak sikerült felülmúlnia a magyar férfi teniszválogatottat, amivel eldőlt, hogy a magyar csapat nem lesz kiemelt a jövő évi Davis-kupa sorsolásán. A 3-2-es összesített eredményt hozó párharcban papíron akár erősebb magyar válogatott is szerepelhetett volna, ám a férfi teniszezők világranglistájáának 43. helyén álló Fucsovics Márton és Balázs Attila sem volt a magyar csapat tagja. Utóbbi sérüléssel bajlódott, amíg előbbi lemondta a válogatottságot, és időközben a legjobb magyar női versenyző, Babos Tímea is szakította a magyar válogatottal.

Babos Tímea a 2018-as US Openen
photo_camera Babos Tímea a 2018-as US Openen Fotó: ROB PRANGE/DPPI

A legmagasabban rangsorolt magyar teniszezők, Babos és Fucsovics egyaránt kritikákat fogalmaztak meg a magyar teniszszövetség (MTSZ) működéséről és a játékosokhoz való hozzáállásáról, és közölték, hogy amíg nem történik változás a problémás területeken, addig nem szerepelnek a válogatottban. A felek egymás közötti nyílt üzengetései között elhangzottak összegek, amelyek a szövetség gazdálkodásáról szólnak. Utánanéztünk: valóban milliárdokból gazdálkodik a szövetség?

Százmilliók, milliárdok vagy tízmilliárdok?

Először is érdemes tisztázni, hogy honnan vannak az adatok. Kizárólag az MTSZ gazdálkodását vizsgáltuk, így főként a szövetség éves közhasznúsági jelentéseiből, illetve az éves beszámolók eredménykimutatásából dolgoztunk. És hogy akkor mennyi az annyi?

Az utóbbi két évben milliárdokról, míg a korábbi években százmilliókról beszélhetünk. 2010 és 2017 közötti bevételeket vizsgálva az összeg meghaladja a 7,7 milliárd forintot. Éves szinten ez átlagosan közel 1 milliárd forintos bevételt jelentene, ám érdemesebb külön nézni az éveket. 2010-ben ugyanis a szövetség bevételei még a 150 millió forintot sem érték el, míg 2017-ben ennek az összegnek a 27-szerese került a szövetség kasszájába. A kiadásokat többnyire fedezték is a bevételek, az elmúlt nyolc évben egyszer fordult csak elő, hogy 2 millió forint mínusszal zárt az MTSZ. A legnagyobb többletet, közel 150 millió forintot 2016-ban könyvelhette el a szervezet. A bevételekben 2014-ben, 2016-ban és tavaly is mutatkozott egy-egy jelentős ugrás.

Bár a 2018-as adatok még nem ismertek, a tervszámok egy kis kutakodás után már elérhetőek a szövetség honlapján. Ezek alapján idén a szövetség rekordnak számító, közel 4,2 milliárd forintos bevétellel számol, és nagyjából ugyanennyi kiadással is. Ha a tervszámok teljesülnek, akkor 2010 óta a bevételek összege már bőven meghaladja a 10 milliárd forintot, sőt megközelíti a 12 milliárdot.

A bevételek dinamikus megugrása többek között a jelentősen megnőtt költségvetési támogatásoknak is köszönhető. Az elmúlt öt év bevételeinek összetételét megvizsgálva (összehasonlíthatóság és adathiány miatta a 2013-as évet megelőző időszakot ebből a szempontból nem tudtuk vizsgálni) az állami támogatások aránya sosem volt kevesebb 65 százaléknál, és tavaly már majdnem elérte 74 százalékot. A költségvetési támogatások legnagyobb része az Emberi Erőforrások Minisztériumától származik.

Az állami források felhasználásának legnagyobb összege az elmúlt két évben az ITF Pro Circuit torna junior FED elnevezésű tételhez köthető, ami 2016-ban és 2017-ben is több mint egymilliárd forintot emésztett fel. A korosztályos válogatott játékosok támogatása 2013-ban még az állami bevételek 62 százalékát jelentette, míg ez 2017-ben 16 százalékra csökkent, bár a támogatás értéke tavaly már 450 millió forint volt, ami több, mint a 2010-es és a 2012-es év teljes bevétele. A személyi jellegű ráfordítások aránya sem volt kiegyensúlyozott a teljes bevételekhez képest.

2010-ben és 2017-ben az arány 3 százalék volt (ez 2015-ben 115 millió forintot jelent) és bár erre nem kapnánk fel a fejünket, ugyanez az arány volt már 20 százalék felett is (2012-ben). 2016-ban rekordösszeget költött a szövetség a személyi jellegű ráfordításokra, számszerűen 209 millió forintot – ez 9 százalékos arányt jelent.

És mennyit keres a két legjobb magyar játékos?

A WTA és ATP versenyeken nyert pénzdíjak alapján magasan Babos Tímea gyűjtötte eddig a legtöbb pénzt, ő idén már 1,2 millió dollár felett jár. A magyar versenyző karrierje során már több mint 5,3 millió dollárt gyűjtött, ami megközelíti a másfél milliárd forintot.

A férfiak mezőnyében Fucsovics Márton idén több mint 830 ezer dollárt gyűjtött össze, és ezzel karrierje során közel 1,5 millió dollárnál, azaz 410 millió forintnál jár.

Követed már a Qubitet a Facebookon? Akkor kövesd a Sportértéket is, így elsőként értesülsz majd híreinkről!