Csalással vádolják Muskot, beszakadt a Tesla

2018.09.28. · gazdaság

Csütörtökön 23 oldalas, vádiratnak is beillő keresetet nyújtott be az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) Elon Musk ellen, aki egy másfél hónappal ezelőtti tweetjében meglebegtette: 420 dolláros árfolyamon visszavásárolná a Tesla részvényeit és ehhez már befektetőt is talált. Alább a hírhedt szeptemberi bejegyzés (Musk a SEC döntésére nem reagált a Twitteren):

link Forrás

A SEC szerint Musk egyetlen potenciális pénzügyi partnerrel sem tárgyalt, csupán spekulált, amikor mindezt közhírré tette. A felügyelet javasolja Musk eltiltását a vállalat vezetésétől.

photo_camera Az amerikai tőzsdefelügyelet bejelent Fotó: Zach Gibson/AFP

Musk megkérdőjelezte a kereset jogosultságát, mondván, ő mindig is az igazság, az átláthatóság és a befektetők érdeke mentén, tisztességesen cselekedett. Ám a SEC lépésének hírére a Tesla-papírok árfolyama esésnek indult: csütörtökön 307 dollár fölött zártak a részvények, az esti bejelentés hatására azonban 14 százalékkal, 265,55 dollárig gyengültek, de ezzel még nem érték el a szeptember eleji, 263 dolláros mélypontot.

Beszakadt
photo_camera Beszakadt Fotó: Qubit

Sokan már augusztusban felvetették, hogy a Tesla részvényeinek ötödét birtokló Musk bírságra számíthat tiltott piacbefolyásolás miatt, mivel az információt nem a tőzsde hivatalos csatornáin osztotta meg. A SEC már akkor jelezte, hogy vizsgálatot kezd annak érdekében, hogy kiderítsék, nem ütközött-e törvénybe Musk akciója. Ennek a vizsgálatnak lett a következménye végül a mostani peres eljárás.

Szeptember elején már mi is írtunk arról, hogy Musk akár nagyobb bajba is kerülhet:

link Forrás