Most először nyertek, akik a tőzsdén a Tesla bukására fogadtak

2018.09.10. · gazdaság

Az elmúlt év nem volt könnyű azoknak a befektetőknek, akik a Tesla ellen fogadtak. A cég részvényeinek árfolyama ingadozott ugyan, de mégsem annyira, mint amennyire a Model 3 tömeggyártása körüli problémák és Elon Musk vezérigazgató fékevesztett megnyilvánulásai indokolták volna.

Miközben sokan a messiást látják Muskban, cégeiben pedig valamiféle ígéretet a szebb jövőre, nem kevesen lufinak tartják az egész Musk-jelenséget. Így például Jim Chanos sztárbefektető, aki már tavaly decemberben kijelentette, hogy a Tesla semmit sem ér, Musk meg a cégei „nagyvonalúan értelmezik az igazságot”, és ő már novemberben shortolta az elektromos autókat és akkumulátorokat gyártó céget. Válaszul Musk pöcsnek nevezte a befektetőt, Chanos viszont most dörzsölheti a tenyerét.

Jim Chanos: shortolta a Teslát, és büszke rá
photo_camera Jim Chanos: shortolta a Teslát, és büszke rá Fotó: Mike Windle/AFP

Az elmúlt hónap ugyanis stabil árfolyamesést hozott, szeptember 7-én pedig az elmúlt két év legnagyobb zuhanását élték meg a Tesla-papírok, miután Musk viselkedése egyre kiszámíthatatlanabbá vált, több vezető pedig távozott a cégtől. Az árfolyam 29 százalékkal alatta volt az egy hónappal korábbi, 370 dolláros csúcsnak. Alább a Tesla-részvények elmúlt éve és hónapja:

photo_camera Grafika: Google
photo_camera Grafika: Google

2018-ban a Teslát shortolók több mint egymilliárd dolláros veszteséget voltak kénytelenek lenyelni, a múlt héten azonban végre nyereséget könyvelhettek el – írja az S3 Partners pénzügyi technológiai és elemző cég. Szeptember 7-én 510 millió dollárig nőtt a mark-to-market nyereség, a teljes éves nyereség 737 millió dollárra nőtt, míg az előző hónapban a shortolók 1,3 milliárd dollár mínusznál jártak. A Tesla-részvények és a shortolt részvények ára így alakult az elmúlt időszakban:

photo_camera Grafika: S3 Partners

A Tesla-papírok augusztus 7-i csúcsa annak köszönhető, hogy Musk a Twitteren azt írta, 420 dolláron zárttá tenné a részvénykereskedést. Csakhogy ez nem történt meg, az árfolyamok esésnek indultak, a shortolók pedig azóta 2,4 milliárd dollár plusznak örülhetnek, napi átlagos profitjuk szeptemberre elérte a rekordmagas, 176 millió dolláros értéket.