Zombi mosómedvék lepték el New Yorkot

A tíz ujjukat is megnyalhatják azok a Walking Dead-rajongók, akik mostanában New Yorkban járnak. A nagyváros utcáin egyre gyakoribbak a sorozat élőhalott szereplőihez hasonlóan viselkedő lények. Igaz, a vicsorgó, darabos mozgású, egész testükben rángatózó, vitustáncot járó lények nem emberszerűek. New Yorkban a zombikór a mosómedvéket támadta meg.

Az agónia végén az állatok menthetetlenül kimúlnak. Brooklyni és bronxi parkokból, valamint a Central Parkból egyaránt tucatjával gyűjtik az így elpusztult mosómedvék tetemeit. A zombikór nem először ütötte fel a fejét az amerikai mosómedvék között, korábban egy Ohio állambeli városkából jelentettek hasonló járványt. A többnyire csak sötétedés után előmerészkedő állatok ott is a fogukat csattogtatva lepték el az utcákat, tőlük szokatlan módon fényes nappal.

A zombik nem fertőznek embereket, csak a veszettek

A zombikórban, angolul distemper betegségben szenvedő mosómedvék tünetei hasonlóak a veszettséggel fertőzött állatok tüneteihez. A megszokott életmódjuktól eltérő időpontokban bukkannak fel, furcsán mozognak, ajkaikat felhúzva vicsorognak, furcsa rángások futnak végig a testükön. A kór, csakúgy, mint a veszettség, halálos, ellenszere nincs. 

Ám míg a veszettség az embereket is meg tudja fertőzni, a zombikór humán áldozatokat nem szed. Nemcsak mosómedvék, hanem rókák, borzok és háziállatok, kutyák és macskák között is gyakori. Az agy- és gerincvelőgyulladást okozó veszettségvírus (Rabies lyssa) harapással terjed, a beteg állat a nyálával juttatja a fertőzést az újabb áldozatba. A zombikór vírusa cseppfertőzéssel, a levegőben, vagy egyik állatról a másikra átkerülő bolhák közvetítésével szedi áldozatait. 

A veszett és a distemper vírussal fertőzött állatok viselkedésében sok a hasonlóság. A megváltozott viselkedés mellett agresszió, túlzott izgatottság, részleges bénulás, az izommozgás koordinációjának a romlása, nyitott száj, felhúzott ajkak a legjellemzőbb tünetek. Zombikór esetén mindezek mellé láz, étványtalanság, hányás és letargia is társul. 

Míg New Yorkban zombi-, Torontóban szupermosómedvék ólálkodnak:

A világépítők hátborzongató hibái: Középföldén rosszak a hegyek, Westeroson pedig nem is lakhattak annyian!

Nehéz lehet istennek lenni, de az ember olykor megpróbálkozik vele: vannak, akik hobbiból teremtenek világokat, és vannak, akik művészetként vagy gondolatkísérletként kezelik a kérdést. Az ember hajlamos is készpénzként elfogadni, amit olvas, de mi van, ha belegondolunk a részletekbe? Miért néz ki Mordor úgy, ahogy? Merre folynak a folyók? Hányan laknak Westeroson? A földrajz és a geológia megadja a választ.

„Ez mekkora náci szarság. Egy laborpatkánynak érzem magam”

Bobby, Eddy és David 19 éves korukig nem tudták, hogy hármasikrekként születtek, és nevelőszüleiket sem tájékoztatták erről. Később megtudták, hogy egy rejtélyes pszichológiai kutatás alanyai voltak, a soha meg nem jelent tanulmány részleteit viszont 2066-ig titkosították. Most dokumentumfilm készült róluk.