2020-tól betiltják a béna jelszavakat Kaliforniában, jövő nyártól pedig nem adhatják ki magukat embernek a csetbotok

Az emberi óvatlanság az alapja annak a rendelkezésnek, amelyet 2020 január elsejétől vezetnek be Kaliforniában. A szeptember végén elfogadott jogszabály arra kötelezi az állam területén kereskedelmi forgalomba kerülő elektronikus eszközök gyártóit, hogy az  „admin”, illetve „password”, vagyis felhasználó, illetve jelszó helyett bonyolultabb és egyedi  alapértelmezett felhasználóneveket, illetve jelszavakat kell generálniuk.

A BBC által is idézett indoklás szerint ugyanis az USA-ban – a telefonoktól az adatszervereken át a webkamerákig és egyéb úgynevezett intelligens hálózati kütyükig –  otthoni és irodai eszközök millió működnek alapértelmezett, illetve könnyen kitalálható felhasználónevekkel és jelszavakkal. Jelenleg is aktív a VPNFilter nevű rosszindulatú akció, amely a lakossági routereket célozza meg, eddig közel félmillió amerikai háztartást megfertőzött már. 

Ennél több kellFotó: IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

Sötétben bújkáló fake news-terjesztők

Szintén szeptember végén írta alá Jerry Brown kaliforniai kormányzó azt a rendelkezést, amelynek értelmében jövő nyár közepétől a csetbotok nem álcázhatják magukat embernek, hanem nyilvánvalóvá kell tenni, hogy ezek csak számítógépes programok. Az IFL Science szerint a jogszabály a közösségi oldalakon – a Facebooktól a Twitterig – leginkább manipulatív tartalmakat, hamis vagy álhíreket terjesztő robotok visszaszorítása a cél, bár még nem világos, hogy az elektronikus leveles ládákat teleszemetelő spambotok is ebbe a kategóriába tartoznak-e, illetve, hogy miként lesz köteles azonosítani magát egy ilyen rémhírterjesztésre is bevethető alkalmazás. 

A világépítők hátborzongató hibái: Középföldén rosszak a hegyek, Westeroson pedig nem is lakhattak annyian!

Nehéz lehet istennek lenni, de az ember olykor megpróbálkozik vele: vannak, akik hobbiból teremtenek világokat, és vannak, akik művészetként vagy gondolatkísérletként kezelik a kérdést. Az ember hajlamos is készpénzként elfogadni, amit olvas, de mi van, ha belegondolunk a részletekbe? Miért néz ki Mordor úgy, ahogy? Merre folynak a folyók? Hányan laknak Westeroson? A földrajz és a geológia megadja a választ.

„Ez mekkora náci szarság. Egy laborpatkánynak érzem magam”

Bobby, Eddy és David 19 éves korukig nem tudták, hogy hármasikrekként születtek, és nevelőszüleiket sem tájékoztatták erről. Később megtudták, hogy egy rejtélyes pszichológiai kutatás alanyai voltak, a soha meg nem jelent tanulmány részleteit viszont 2066-ig titkosították. Most dokumentumfilm készült róluk.