2020-tól betiltják a béna jelszavakat Kaliforniában, jövő nyártól pedig nem adhatják ki magukat embernek a csetbotok

2018.10.05. · majom

Az emberi óvatlanság az alapja annak a rendelkezésnek, amelyet 2020 január elsejétől vezetnek be Kaliforniában. A szeptember végén elfogadott jogszabály arra kötelezi az állam területén kereskedelmi forgalomba kerülő elektronikus eszközök gyártóit, hogy az „admin”, illetve „password”, vagyis felhasználó, illetve jelszó helyett bonyolultabb és egyedi alapértelmezett felhasználóneveket, illetve jelszavakat kell generálniuk.

A BBC által is idézett indoklás szerint ugyanis az USA-ban – a telefonoktól az adatszervereken át a webkamerákig és egyéb úgynevezett intelligens hálózati kütyükig – otthoni és irodai eszközök millió működnek alapértelmezett, illetve könnyen kitalálható felhasználónevekkel és jelszavakkal. Jelenleg is aktív a VPNFilter nevű rosszindulatú akció, amely a lakossági routereket célozza meg, eddig közel félmillió amerikai háztartást megfertőzött már.

photo_camera Ennél több kell Fotó: IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

Sötétben bújkáló fake news-terjesztők

Szintén szeptember végén írta alá Jerry Brown kaliforniai kormányzó azt a rendelkezést, amelynek értelmében jövő nyár közepétől a csetbotok nem álcázhatják magukat embernek, hanem nyilvánvalóvá kell tenni, hogy ezek csak számítógépes programok. Az IFL Science szerint a jogszabály a közösségi oldalakon – a Facebooktól a Twitterig – leginkább manipulatív tartalmakat, hamis vagy álhíreket terjesztő robotok visszaszorítása a cél, bár még nem világos, hogy az elektronikus leveles ládákat teleszemetelő spambotok is ebbe a kategóriába tartoznak-e, illetve, hogy miként lesz köteles azonosítani magát egy ilyen rémhírterjesztésre is bevethető alkalmazás.

link Forrás