Mi mindenre jó a funkcionális MR?

2018.10.10. · tudomány

A szeptemberi Budapest Science Meetupon Kozák Lajos Rudolf (Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont) a funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMR) működésébe és a mindennapos klinikai gyakorlatban való alkalmazásába engedett betekintést.

link Forrás

Az előadó összefoglalója:

Funkcionális MR (fMR) mérésekkel nem invazív módon lehet működés közben vizsgálni az emberi agyat. A közhiedelemmel ellentétben az eljárás gondolatolvasásra még nem alkalmas, azonban számos, a mindennapi életünkben alapvető fontosságú funkciót és az azokat működtető ideghálózatokat lehet vele pontosabban megismerni, feltérképezni. A módszer negyedszázados története során mind a kutatás, mind a klinikum területén megkerülhetetlenül fontos eszközzé vált, de előadásomban az alapok ismertetése után elsősorban az utóbbi témát járom majd körbe.

Az elmúlt évtizedben a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontban elvégzett 500-as nagyságrendű műtét előtti fMR vizsgálatból válogatott példákkal bemutatom, hogy miért hasznos az fMR az epilepsziás illetve agydaganatos betegek műtét előtti kivizsgálásában, majd érintem az aktuális trendeket és kitérek a gondolatolvasás kérdésére is.

A részletes klinikai példákat tartalmazó, 30 perces vágatlan videó itt tekinthető meg:

link Forrás

A címlapi képen egy modern klinikai MR berendezés látható. Forrás: Wikipedia