Elsőként a Waymo kapott engedélyt önvezető autók sofőr nélküli tesztelésére Kalifornia közútjain

2018.10.31. · TECH

A Google anyacége, az Alphabet önvezető járművekkel foglalkozó vállalata, a Waymo kapott először lehetőséget arra, hogy az Egyesült Államok technológiai centrumában, Kaliforniában biztonsági sofőr nélkül tesztelje önvezető autóit közúton. A cég az engedély szerint három tucat autót tesztelhet Santa Clara megyében, ahol közel kétmillió ember él, és ahol a Szilícium-völgy is található.

A Waymo önvezető autói az állami közlekedési hatóság szerint éjjel-nappal járhatják az autóutakat és autópályákat, településen belül és kívül is, legfeljebb 65 mérföld/órás, vagyis nagyjából 105 kilométer/órás sebességgel. „A járműveink biztonságosan helyt állnak ködben és könnyű esőzésben is, az ilyen körülmények között való tesztelésre is engedélyt kaptunk. Fokozatosan készülünk átállni a sofőr nélküli tesztelésre korlátozott területen, majd idővel kiterjeszteni azt, ahogy tapasztalatot és bizalmat szerzünk” – közölte a cég.

photo_camera Fotó: Waymo

Kaliforniában az áprilisi törvénymódosítás tette lehetővé, hogy az államban biztonsági sofőrrel tesztelő cégek (az Apple-től a General Motorsig körülbelül 60 cég érintett) a vezető nélküli tesztekre is engedélyt kérjenek. Az engedélyt elsőként elnyerő Waymo a szerződés szerint köteles folyamatosan monitorozni az autók állapotát, felhívni az érintett lakóközösségek figyelmét a tesztelésre és az utasok számára kétoldalú kommunikációt biztosítani.

A cég először csak a saját alkalmazottait ülteti az autói utasüléseibe a közúti tesztelés során, később viszont lehetőséget adnak majd a helyi lakosoknak is, hogy kipróbálják, milyen egy önvezető autóban utazni. Utóbbit már sikerre vitték az arizonai tesztelés során – a szomszédos államban 2018 végére már el akarják indítani a saját közösségi személyszállító szolgáltatásukat.

Eddig egyedül Arizonában lehetett közúton, városi környezetben önvezető autókat tesztelni biztonsági sofőr nélkül – a Waymo mellett itt tesztelt a sokáig a legnagyobb vetélytársának tartott Uber is, de az utóbbi a márciusi, halált okozó baleset óta visszavonta az önvezető autóit az utakról.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás