Megérkezett Magyarországra a hó, kedden nyugaton 10 centi is eshet

2018.11.19. · tudomány

Hétfő reggelre csodás napra virradt Magyarország: megérkezett az első hó. Ami kevéske ma reggelre esett, elolvad, de kedden újra havazhat, az Időkép szerint főként a nyugati tájakon, a Kőszegi-hegységben például 10 centiméter hó is eshet.

Ma hajnalban nemcsak olyan helyeken esett, mint a Bükk:

photo_camera Bánkúton reggel már lapátolni kellett a havat Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

A Kékestető:

photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Vagy a Zalai-dombság:

photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Hanem Budapestre is megérkezett hó, igaz, hogy csak a magasabb tájakon, például a Normafánál maradt meg valamennyire:

photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A múlt héten tapasztalt fokozatos lehűléssel és a november közepi első hóval igazán elégedettek lehetnek a magyarok, máshol Európában ugyanis sokkal szélsőségesebb fordulatot vett az időjárás.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében a hétvégén mediterrán ciklon okozott akkora vihart, hogy szökőárt idéző óriáshullámok csaptak fel, és vittek el néhány erkélyt ebből a tenerifei tengerparti épületből vasárnap.

link Forrás

Spanyolország délkeleti Murcia tartományában hétfő hajnalra víz hömpölygött az utcákon San Javier városban, akárcsak az andalúziai Almeríában:

link Forrás
link Forrás

A zivatarrendszer az előrejelzés szerint a hét elején kelet felé mozog majd, és komoly havazást, sőt hóviharokat okoz a Balkán-félsziget észak-északnyugati felén, így hóviharra kell számítani Délnyugat-Szlovéniában és Északnyugat-Horvátországban is.

Magyarországon ugyanakkor ettől azért nem kell tartani, az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délelőtti előrejelzése szerint a ciklon hozzánk több hullámban nedves, előbb hideg, majd langyosabb levegőt hoz az elkövetkező napokban. Így a nyugati havazást leszámítva marad az unalmaska, novemberi idő kevés csapadékkal, pénteken és szombaton pedig a nap is kisüthet a jelenlegi adatok szerint.

Addig is gyönyörködjünk el a Görögországban, igaz, 1000 és 1600 méter közötti hegyekben készült vasárnapi képekben. A terepjárós felvétel Katafygiónál készült a hegyekben:

link Forrás

Az alábbi képek pedig a síterepként is ismert Anilióban, a környéken vasárnap reggelre 70 centiméter friss hó esett:

photo_camera Fotó: Facebook/Severe Weather/Αλέξης Αναστασίου‎
photo_camera Fotó: Facebook/Severe Weather/Αλέξης Αναστασίου