A NASA passzív agresszív robottal szórakoztatja az űrhajósokat

2018.12.04. · TECH

A NASA eredetileg egy sokoldalúan használható robotasszisztenst szeretett volna az űrbe küldeni, méghozzá olyat, amelyiknek még a személyisége is kellemes, hogy ezzel is csökkentse az űrhajósokra nehezedő mentális nyomást. Úgy tűnik, hogy ez egyelőre mérsékelt sikerrel jött csak össze, a Nemzetközi Űrállomásra felküldött robot bizonyos szempontból úgy viselkedik, mint egy ötéves.

Az IBM Watson nevű mesterséges intelligenciájával működő, CIMON névre hallgató robot képes egyfajta lexikonként segíteni az űrhajósok munkáját, ha kérdéseket tesznek föl neki, illetve segíthet a javítási munkálatokban, például azzal, hogy kamerával vesz egy-egy nehezebben hozzáférhető helyet, ha szerelnek valamit. Emellett még remek pajtás is, például számon tartja, hogy néznek ki az űrhajósok, és felkészült partnere, Alexander Gerst kedvenc számaiból is.

photo_camera Fotó: NASA

Szexi, mint C-3PO

CIMON-t elég nagy reményekkel indították útnak, az IBM közleménye nem kevesebbet ígért, mint hogy a robot „olyan választékos lesz, mint C-3PO, olyan beszédes, mint Marvin a Galaxis útikalauz stopposoknakból, annyira aranyos, mint Wall-E, és olyan sokoldalú, mint HAL 9000 a 2001: Űrodüsszeiából”.

Elég ambiciózus vállalkozás, bár nem világos, hogy az idegesítő viselkedés hol került a csomagba, hacsak nem C-3PO-nál keressük az okait. CIMON ráadásul büszke is az örökségére: ha valaki azt mondja valamire, hogy „megpróbálom”, átmegy Yodába, és elsüti a klasszikus idézetet („tedd vagy ne tedd, de ne próbáld”).

link Forrás

A robotot úgy programozták, hogy amikor rájön, kihez beszél az űrhajósok közül, megpróbáljon kedveskedni neki. Az Európai Űrügynökség által közzétett videón CIMON először bemutatkozik, elmeséli, honnan jött, mond egy-két információt az űrről, a baj csak akkor kezdődik, amikor a barátságos oldalát kellene elővennie. Addig még minden olajozottan megy, míg eljátssza a Kraftwerktől a Man Machine-t, Gerst kedvenc számát, utána viszont nem hajlandó leszállni a témáról, sőt még meg is sértődik.

Teljesíti ugyan az űrhajós kérését, és nekiáll élő adást sugározni róla, de csak nem akarja abbahagyni a zenélést, majd azzal vádolja meg az asztronautát, hogy direkt gonoszkodik vele, és nekiáll duzzogni, utána pedig arról érdeklődik, hogy mikor ebédelnek.

Az Európai Űrügynökség mérnökei ennek ellenére összességében sikeresnek értékelték a tesztet, a robot megfelelően tudta magát irányítani, az esetek többségében pedig még a parancsokat is sikerrel teljesítette. Azon pedig, hogy duzzogott egy kicsit, nem szabad meglepődni, végül is az IBM mérnökei sem véletlenül adtak neki személyiséget.

link Forrás