Elindult a kínai űrexpedíció a Hold sötét oldalára

2018.12.10. · tudomány

Helyi idő szerint december 8-án szombat hajnalban elstartolt a Csang’o-4 kínai űrszondát hordozó Nagy Menetelés-3B rakéta Kína Szecsuán tartományában található Hszicsang városának űrközpontjából. A tervek szerint a leszálló egységből és a Űtú (Yutu) nevű holdjáróból álló expedíció a világűr kutatásának történetében először a Hold Földről nem látható túloldalán landol.

A Csang’o-4 elindítása előtt idén június közepén a kínai űrhivatal Hold körüli pályára állította a Csüecsiao (Szarka-híd) nevet viselő kommunikációs szatellitet, amely biztosítja az összeköttetést a szonda egységeivel. Az expedíció tudományos feladatai között szerepel az alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyelés, a Hold felszíni formáinak és ásványi összetételének vizsgálata, a neutronsugárzás mérése, valamint egy miniatűr kertészet tesztelése is. A BBC beszámolója szerint az utóbbi egy burgonya- és lúdfűpalántákat tartalmazó konténer, amely a holdi fotoszintézis lehetőségeinek vizsgálatát hivatott szolgálni.

A leszállóegységétől távolodó kínai holdjáró egy két évvel ezelőtti fantáziarajzon
photo_camera A leszállóegységétől távolodó kínai holdjáró egy két évvel ezelőtti fantáziarajzon Fotó: XINHUA/XINHUA

A kínai mitológia Holdistennőjének nevét viselő expedíció előkészítése Kína 2030-ra tervezett emberes holdmissziójának. A Csang’o-4 műszereit holland, német, svéd és szaúd-arábiai kutatókkal együttműködve fejlesztették a kínai mérnökök.