Tudósok állapították meg, hogy James Bond a valóságban belehalna a piálásba

2018.12.12. · tudomány

James Bond a világ legnépszerűbb alkoholistája, de egyes részekben annyira elveti a sulykot, hogy ivászata a halálos szintet is üti – derül ki abból a tanulmányból, amit a Medical Journal of Australia folyóiratban tettek közzé. A tanulmányt a különös témájú kutatások karácsonyi pályázatának nyerteseként mutatták be.

Az új-zélandi kutatók az 1962 és 2015 között megjelent 24 Bond-filmet vizsgálták meg tudományos szemmel, és arra jutottak, hogy bár a titkosügynök elsősorban a Martini fogyasztásáról ismert, gyakorlatilag minden piához ugyanolyan szívesen nyúl, ami a közelébe kerül: vodkához, pezsgőhöz, de még sörhöz is. És ha ez nem lenne elég, közben kimondottan veszélyes tevékenységeket űz.

Véralkoholszint: halálos

„A krónikus hatások között található, hogy repülőutak, autóvezetés, nagy téttel bíró szerencsejátékok, bonyolult szerkezetek működtetése, veszélyes állatokkal való kapcsolatteremtés, extrém mozgásgyakorlatok és ellenségekkel való szexuális kapcsolat létesítése előtt is iszik” – mondta Nick Wilson, az Otagói Egyetem egészségtudomány-professzora, a tanulmány egyik szerzője. Példaként a legelső, 1962-es Dr. No című filmet hozta fel, ahol kemény alkoholfogyasztás után egy radioaktív medencében találja magát, majd azt a főellenséggel együtt meg is semmisíti.

Sean Connery a Dr. No című filmben
photo_camera Sean Connery a Dr. No című filmben Fotó: MGM

Egy másik kiemelt részben, a 2008-as A Quantum csendjében egy magánrepülőgépen egymás után hat Vesper-koktélt iszik meg, ami a pultos részletes leírása alapján egyenként 4 alkoholtartalmú összetevőből áll (gin, vodka, valamint egy citruslikőr- és boralapú alkoholos ital), vagyis 24 egységnyi alkoholt fogyaszt. Ez 0,36 gramm/deciliteres véralkoholszintet eredményezne, ami már halálos is lehet, és ugyan a filmben kissé belassul tőle, a valóságban 24 órán keresztül nem lenne képes semmilyen komplex műveletre.

Még A Quantum csendjében látott alkoholizálást is veri az Oroszországból szeretettel című regény, amelyben az egyik nap 12 óra leforgása alatt 49,8 egységnyi alkoholt iszik meg – a britek definíciója szerint egy egységnyi alkohol 10 milliliter vagy 8 gramm tiszta etanolt jelent. Ez 0,61 g/dl-es véralkoholszinttel járna, ami már nagy valószínűséggel halálos lenne. A tanulmányban leírják, hogy egy rehabon készített felmérésben részt vevő 46 ezer páciens körében ugyancsak 0,61 g/dl-es véralkoholszint volt a legmagasabb mért eredmény, amit élő embernél tapasztaltak.

James Bondnak 56 évet adnak a tudósok

A tanulmány szerzői még tanácsokkal is ellátták a 007-est. Ezek szerint érdemes lenne kerülnie a munkaidőben való alkoholfogyasztást (főként amikor például helikopterről lövöldözik, vagy épp nukleáris fegyvereket hatástalanít), és azokkal a szexpartnereivel sem kellene együtt innia, akik potenciálisan meg akarják ölni (60 esetből 9-szer fordult elő ilyen, ez 15 százalékos kockázatot jelent). Italozás helyett más hobbik űzését javasolják az ügynöknek, az egyik filmben például kiderült, hogy rajong a lepidopterológiáért, vagyis a lepkék, pillangók tanulmányozásáért.

Daniel Craig, a legutóbbi James Bond
photo_camera Daniel Craig, a legutóbbi James Bond Fotó: Fórum Hungary

Egy korábbi, hasonló témájú tanulmányban Ian Fleming regényei alapján állapították meg, hogy Bond átlagosan hetente 92 egységnyi alkoholt fogyaszt, ami a brit ajánlás több mint négyszerese. Ez alapján 3-as kategóriájú alkoholistának számít, ami a legmagasabb kockázati csoportba sorolja őt a rosszindulatú daganatok, a depresszió, a magas vérnyomás, a májzsugorodás és a szexuális működési zavarok területén.

Mindezt összevetve a magas kockázatú munkaterületével, a kutatók szerint 56 év lenne James Bond várható élettartama. A karakter megalkotója, a mértéket nem ismerő alkoholfogyasztásáról is híres Ian Fleming szintén 56 évesen hunyt el, sokadik szívrohama következtében.