Ész Ventura: Itt van az egyik leggyötrőbb feladvány megoldása – hogy került képbe a teve?

Az egykoponyás jubileumi ikonogramma feladvány megoldásával nem sokan leptek meg, pedig igazán szép ajándék lett volna az Ész Ventura első születésnapjára, ha kapok néhány megoldást. A kérdés az volt, hogy mit látunk a képen, és miért került ez a tevés kép éppen aznap oda. Segítség volt még a feladvány címe is, miszerint egy ikonogrammáról van szó. Nyilvánvalóan a szülinapos Ész Venturát kellett valahogy összekötni a tevés képpel, de vajon mi köze lehet az Ész Venturának a tevéhez?

photo_camera Fotó: David Dennis

Ha valaki rákeresett az ikonogramma szóra, ami nyilván az első dolog, akkor láthatta, hogy ilyen szó nem létezik. Kérdés tehát, hogy mire utal? Érdemes lett volna elgondolkodni azon, hogy mire hasonlít, és milyen más szóra tudunk asszociálni ennek kapcsán? Néhányan rá is jöttek, hogy talán az anagrammához lehet köze. Az anagramma egy szójáték, amikor értelmes szavak betűinek sorrendjét úgy változtatjuk meg, hogy az eredmény szintén értelmes legyen. A görög származású szóban az ana előtag azt jelenti, hogy vissza. Kicsit furcsa ez a szóösszetétel, hiszen nem arról van szó, hogy visszafele olvasva értelmes, hanem arról, hogy a betűit összekeverve átalakítható egy értelmes kifejezéssé. Amikor valami visszafelé olvasva is értelmes, arra van egy másik szavunk, azt palindromnak hívjuk, ami persze egy speciális anagramma is egyben.

Visszatérve tehát érdemes elgondolkodni azon, hogy az anagrammához lehet-e valami köze a feladványnak. Mivel itt nincsenek betűk megadva, viszont van egy kép, és az ikono- előtag szerepel az ikonogramma szóban, ezért felmerülhet, hogy talán a kép szöveges leírásának anagrammájáról lehet szó. De ha valakinek ez nem jut eszébe, visszafele is gondolkodhat, ha ugyanis anagramma, akkor vajon minek az anagrammájáról lehet szó az Ész Ventura egyéves születésnapján? Nyilván az első és legegyszerűbb, amit érdemes kipróbálni, az maga az ÉSZ VENTURA. De nem is kell gondolkodni azon, hogy mit lehet ezekből a betűkből kikeverni, hiszen a Sztakinak van egy Anagramma-keresője a weben, ahova csak be kell írni a betűket, és a gép automatikusan listázza a szótárában megtalálható összes lehetséges szóhalmazt, ami maradéktalanul kikeverhető ezekből a betűkből.

Ezek között megtalálhatjuk például a te vén zsaru kifejezést, és a tevés kép ismeretében talán van esély rájönni arra, hogy a megoldás tevén zsaru, vagy zsaru tevén, ahogy tetszik.