5 korszakos találmány a CES-ről, ami még KELL Tibornak sem kell

2019.01.10. · majom

Az LG, a Samsung és a Sony mellett számtalan startup és kisvállalkozás is bemutatta az újdonságait az 1967 óta megrendezett kereskedelmi orgián, amelyre idén körülbelül 180 ezer nemzetközi Kell Tibort várnak. A show kizárólag az elektronikus javakra koncentrál, úgyhogy itt sajnos nem terem babér a csinos holmikra vágyó Tiborság számára, de nem baj: az elektronikus holmik legalább jó drágák, és optimális esetben megkönnyítik az életünket is. Miután az Apple hagyományosan nem szerepel a kiállítók között, a CES nem is tekinthető igazán nívós eseménynek, nem is túl meglepő, hogy a legtöbb, amit kínálni tud, egy táncoló robot, ami képes megmérni a vérnyomásodat is. Kösz, azért ez nem egy iPhone!

5. Táncoló robot, ami vérnyomást is mér

A fenébe Asimovval: robotikai törvények ide vagy oda, egyetlen józan gondolkodású ember sem örülne neki, ha folyton egy robot legyeskedne körülötte, de úgy, hogy még álmában is figyeli, az meg egyenesen hülye, aki direkt ezért vesz is egyet (annak ellenére, hogy a Samsung botjai valószínűleg legalább elég drágák). A cég a botokat betegápolásra fejlesztette ki, ezért képesek vérnyomást is mérni, amire szüksége is lehet az embernek, ha abban a tudatban kel fel, hogy ez a rohadt gép egész éjszaka nézte, reggel pedig azzal kezdi, hogy felsorolja a napi teendőket, a halálba stresszeli az embert, viszont cserébe zenét is képes lejátszani (ha a mérnököknek tényleg nem volt szívük, lehetőleg a leginkább dallamtapadós visszataszító slágereket), majd megállapítja, hogy magas a vérnyomásod. A bosszantóan aranyos kis rohadék raádásul távirányítható, úgyhogy kiváló ajándék lehet valamilyen gyűlölt távoli rokon számára, akire hajlandóak vagyunk felháborítóan sokat költeni – viszont cserébe bármikor az agyára mehetünk a roboton keresztül. Ja, és elveszi az ápolónők munkáját. Nem kell!

photo_camera Lehet nyomkodni is Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

4. Ruhahajtogatógép

Bármelyik, magára valamit is adó KELL Tibornak legalábbis egy gardróbszekrénye van, de inkább kettő, vagy ha már itt tartunk, egy külön szoba. Lakás. Ház. A holmikat meg csinosan is kell tartani, így ha nem fizetünk meg valakit azért, hogy szépen élére vasalja és behajtogassa a taktikai szoknyákat, kénytelenek vagyunk magunk csinálni, ami azért is jó, mert így újra és újra rácsodálkozhatunk, hogy mire is költöttünk felháborítóan sok pénzt (érdemes külön gyönyörködni az ötszáz fontos, limitált szériás, fadobozos Falke zoknik tapintásában, és az alkalomhoz illően elhatározni, hogy többé nem ilyenben járunk, mint a prolik, hanem végre beruházunk egy valódi zoknira. Hiszen Vörösmarty Mihály óta tudjuk: a stílus maga az ember). A konzumálás élményének a fele máris elvész, ha helyettünk egy lelketlen robot hajtogatja a ruháinkat, a Foldimate pedig éppen ezt kínálja, igaz, legalább drága: a leginkább irodai fénymásolóra hasonlító gép ezer dollárba kerül. Azt hazudják, hogy egy pólóval öt másodperc alatt végez, alkalmas még ingek és nadrágok összegyűrésére is, de egy percet sem élvez ebből az egészből. Ez se kell.

photo_camera Gal Rozov, a masina feltalálója farmerdzsekit fénymásol Fotó: Ethan Miller/AFP

3. Sétáló autó

A lónak négy lába van, mégis megbotlik, a kocsik viszont eddig legfeljebb kigyulladtak, defektet kaptak, hengerfejesek lettek vagy csak simán Teslák voltak, a lábukat viszont nem tudták kitörni. Na de majd most: a Hyundai frissen bemutatott Elevate nevű konceptautó kerekek helyett lábakon közlekedik, ezzel is maximalizálva a potenciális baleseteket, már csak az hiányzik, hogy még önvezető is legyen. A cég hivatalosan offroad felhasználásra szánja a kocsit, elsősorban mentők, katasztrófavédelmisek és tűzoltók számára, és azt állítják, hogy például cunami esetén jó hasznát veszi majd az emberiség. Én a magam részéről úgy gondolom, hogy hiába dolgoztak a dizájnon három éven keresztül a Sundberg-Ferar cég hivatásos dologcsinosítói, mégsem ez lenne az első, amire hasonló esetben szükségem lenne, köszönöm szépen. A kocsi lábai egyébként fel vannak szerelve kerekekkel is, úgyhogy tulajdonképpen görkorcsolyázhatunk is vele, de ha már láb és autó kombinációjáról van szó, KELL Tibor hagyománytisztelő módon inkább marad a Frédi és Béninél.

photo_camera Tiszta Szárnyas fejvadász, ha már megvettük a Samsung sószóró alakú replikánsát, ezt már semmiképpen se vegyük meg Fotó: ROBYN BECK/AFP

2. Vízálló fejhallgató

Az már magában is visszataszító, ha valaminek olyan neve van, mint „Aftershokz Xtrainerz”, és ezen még az sem javít sokat, ha a termék azt ígéri, hogy innentől fogva Szandit is hallgathatunk, miközben belefulladunk a strand klórszagú medencéjébe. Épp elég, hogy az utcákat megszállták a bedugaszolt fülű biciklisták, rolleresek és Segwayesek, nem hiányzik még az is, hogy az embert úszás közben is elgázolják. A feleslegesen sok Z betűvel megáldott fejhallgató ráadásul ténylegesen fejhallgató is: a hangot a csont vezeti, ami elég veszélyesnek is tűnik, egy magára valamit is adó Tibor nem hagyja, hogy így mossák az agyát. Csak fóliasisakban kéne, de úgy meg már nem kell. Az Aftershokz Xtrainerz tavasszal kerül a boltokba, és nagyjából kétszáz dollárba fog kerülni, ami egyébként nem lenne sok bármiért, aminek a neve ennyire hasonlít egy kilencvenes évekbeli nu metal-zenekarra, de ez csak egy fejhallgató.

link Forrás

1. A bőrönd, ami követ

Aki olvasta már az első Korongvilág-regényeket, már tudja, hogy egyáltalán nem jó, ha az embert folyton követi a Poggyász, még akkor sem, ha egyébként bosszantó, ha az ember épp Új-Zélandon van, a csomagjai meg valahol Ukrajnában kötnek ki. A mesterséges intelligenciával felruházott gurulós bőrönd valószínűleg még egy fokkal idegesítőbb, mint hagyományos társai, amelyeket az emberek valamiért szigorúan oldalra tartott kézzel, maguk mellett szoktak vezetni, lehetőleg a legszűkebb utcaszakaszon, az extrémsportok kedvelői pedig a bicikliúton sétáltatják őket – no, mostantól az a rohadt bőrönd már magától lesz láb alatt. Az Ovis névre keresztelt szupercsomagnak egyetlen pozitív tulajdonsága van: vízálló, így ha az ember túlságosan belefeledkezik az Aftershokz Xtrainerz hallgatásába, a csomagja is követi a tengerbe, és egyiknek sem lesz baja. Ettől akár lehetne taktikai is, akkor kéne, de nem az, úgyhogy ez se kell.

link Forrás