A legó jobb befektetés, mint az arany

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A Batman- és az Indiana Jones-, valamint a szuperhősös tematika a legjobb választás, ha valaki befektetésként vásárol legókészleteket. Szegény Simpson család az egyetlen legótematika, amely idővel veszít az értékéből, átlagosan 3,5 százalékot – derült ki Viktória Dobrinszkaja közgazdász, a London School of Economics doktoranduszának tanulmányából, amely a legót mint befektetési eszközt vizsgálta. A nőnek az után támadt ez a témaötlete, hogy fia legómániája miatt belefutott egy befektetői csoportba, amelynek tagjai éppen legfrissebb legóbefektetési tippjeiket cserélgették.

A régebbi legókat az interneten gyakran eredeti áruk többszöröséért lehet értékesíteni. Erre a Star Wars Darth Revan a legextrémebb példa: 2014-ben, újonnan 3,99 dollárért árulták, egy évvel később már 28,46 dollárért adtak túl rajta az eBay-en: ez 613 százalékkal magasabb az eredeti árnál.

Mr. 613 százalékFotó: YouTube

Az orosz Nemzeti Műszaki Főiskolán tanító közgazdász kétezer, 1981 és 2014 között forgalomba hozott készlet 2015-ös árát vizsgálta a másodlagos piacon Eugene Fama és Kenneth French háromfaktoros modellje alapján. Arra jutott, hogy az 1987-tól 2015-ig tartó időszakban az átlagos haszon legalább 11 százalék, reálértéken 8 százalék a legó másodlagos piacán. Tehát a legógyűjtés a szűk három évtizedes időszakban nagyobb hozamot termelt, mint más alternatív befektetési formák, de még az arany, az erősebb értékpapírok és a befektetési alapok jövedelmezőségét is túlszárnyalta.

A másodlagos piacon, amely az ezredforduló után fejlődött ki, ma már tranzakciók tízezrei zajlanak minden egyes nap. A szerző megfigyelése szerint az újabb készletek többet fialnak, mint a régiek, aminek az is lehet az oka, hogy a legó egyre népszerűbb befektetés – mondta a Bloombergnek a szerző. 

A tanulmány érdekes megállapításai közé tartozik továbbá, hogy a legkevesebbet a közepes méretű készletek hoznak, a kicsik (113 darabnál kisebbek) sokkal jövedelmezőbbek, Dobrinszkaja évi 22 százalékos hozamot mért. A közepes méretű készleteknél kelendőbbek a nagy, kb. kétezer darabos készletek is, de a minilegók szintjét azért nem érik el. Átlagon felüli hozamra számíthatnak emellett azok a gyűjtők, akik építészeti vagy filmekhez kapcsolódó legókat szereznek be. A legóból származó haszon ráadásul nincs kitéve számos kockázatnak, amely a hagyományos befektetési piacon felmerül.

Mindez Dobrinszkaja szerint „jó diverzifikációs potenciállal bíró, vonzó alternatív befektetési formává” teszi a legót.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: