Győrben épül fel Európa legnagyobb teljesítményű tetőnaperőmű-parkja

2019.02.15. · gazdaság

Közel 160 ezer négyzetméteren épít naperőműparkot az E.ON, mégpedig az Audi Hungaria két győri logisztikai központjának tetején. A 35 ezer napelemből álló park beépített csúcsteljesítménye 12 megawatt lesz, és évente több mint 9,5 GWh energiát termel majd – ez ötezer háztartás éves energiaszükségletének felel meg.

A két cég közleménye szerint ez lesz Európa legnagyobb tetőn kialakított fotovoltaikus rendszere. Ez legfeljebb a teljesítményben igaz: a jelenlegi csúcstartó a General Motors spanyolországi, Zaragozában telepített tetőnaperőmű-parkja, amely ugyan 85 ezer napelemből áll, és közel 186 ezer négyzetméteren terül el, de a beépített csúcsteljesítménye valóban csak 11,8 megawatt.

Az Audi Hungaria két logisztikai központja ma
photo_camera Az Audi Hungaria két logisztikai központja ma Fotó: Audi Hungaria
Az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetején létesítendő naperőműpark látványterve
photo_camera Az Audi Hungaria két logisztikai központjának tetején létesítendő naperőműpark látványterve Fotó: Audi Hungaria

Az E.ON 2018-ban kapcsolta rendszerbe első saját napelemtelepeit Szigetváron és Mohácson, 10 hektár összterületen, az Audival közös projekt ennek a folytatása lesz.

Az építési munkálatok idén augusztusban kezdődnek, a tervek szerint 2020 januárjától indulhat a zöldenergia termelése. „A megújuló forrásból megtermelt zöld áramnak köszönhetően mintegy 6000 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe” – írták a közleményben.

Kapcsolt cikk a Qubiten:

link Forrás