Ész Ventura: Készíts könnyen, gyorsan parabolikus csillagot

46. feladvány: Parabolikus csillag 

Az alábbi op-art csillaghoz hasonlót bárki készíthet. Egyszerűen egy adott pontból kiindulva felvesz páros sok szakaszt, jelen esetben hat darabot, ezek lesznek a csillag kinyúló karjai. Majd ezeket a szakaszokat tetszőleges számú egyenlő részre osztja, mindegyiket ugyanannyi részre, jelen esetben hatra. Ezután össze kell kötögetni a szomszédos csillagkarok megfelelő osztási pontjait egyenes szakaszokkal. Egy kar legbelső osztási pontját a szomszédos kar csúcsával, majd belülről a második osztási pontot az előző csúcstól egyel beljebb lévővel, és így tovább. Legvégül a kapott alakzatot sakktáblaszerűen ki lehet színezni.

Feladat: Mutassuk meg, hogy a feketére színezett terület megegyezik a fehéren hagyott területtel, ha a karokat páros sok részre osztottuk.

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Sok hasonló ábrát lehet találni az interneten, ha beírjátok a Google képkeresőjébe azt, hogy parabolic curves. A legegyszerűbb négyágú és derékszögű verziót sima négyzetrácsos füzetbe is könnyedén el lehet készíteni, ekkor ugyanis nem kell az osztással bajlódni.

Bónusz kérdés haladóknak: Miért pont parabolic curves névvel illetik ezeket az ábrákat?

Nehézségi szint:

A megfejtést részletes magyarázattal és ábrával együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében, kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: március 1. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

A várható környezeti katasztrófa miatt megkezdték a Föld kincseinek archiválását

A Föld összes kulturális és ökológiai kincsét 3D-s térképre vinné kutatók egy csoportja – különös tekintettel a kincsek közeljövőben várható pusztulására. A LIDAR-os adatfelvételt azokon a területeken kezdik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Az ötletgazda szerint irtózatos mennyiségű munkáról van szó, amelynek eredményét leghamarabb a gyerekeik unokái élvezhetik majd.

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.