Izrael könyvtárat nyit a Holdon

2019.03.26. · tudomány

A Beresheet (Genezis) névre keresztelt izraeli holdjárót Elon Musk és a NASA közvetítésével lőtték ki az űrbe, a cél pedig a Hold mágneses mezejének mérése a fényképkészítés mellett is magasztos, ugyanis a kis szonda az emberi civilizáció lenyomatát viszi magával egy időkapszulában.

Már a kilövés idején lehetett róla tudni, hogy a kötelező műszerek mellett személyes tárgyakat is vitt magával az eszköz, többek között a fejlesztők névsorát, Izrael függetlenségi nyilatkozatát és néhány gyerekrajzot, a legfontosabb azonban nem ez, hanem az a harmincmillió oldalnyi anyag, amelyben megkísérelték összefoglalni, hogy mindeddig mit sikerült civilizációként letennünk az asztalra. 

Néhány milliárd évig eláll

A DVD méretű kapszulát összeállító Arch Mission Foundation egy olyan nonprofit szervezet, amely a génbankokhoz hasonló megőrzési programot tűzött ki maga elé, csak épp nem génekkel, hanem az emberi kultúrával, és ehhez több millió dokumentumot, fényképet és egyéb adatot rögzítettek analóg és digitális formában.

A kapszula első rétege használati utasításokat tartalmaz – bár az analóg adathordozókhoz nem szükséges a megfelelő nagyítón kívül más technika, a digitális adatok leolvasásához jár az összeszerelési útmutató is. Előnye, hogy emberek és ufók számára is ugyanúgy érthető, a rajta lévő ábrákat pedig szabad szemmel is lehet látni. Olvasni elég kényelmetlen lehet: a lemezen 1500 oldalnyi szöveg és több kép is szerepel, így huzamosabb tanulmányozásához nem árt egy százszoros nagyítású mikroszkóp sem. A három további réteghez már komolyabb nagyítás szükséges, itt több száz földi nyelv leírását olvashatjuk, de megtudhatjuk azt is, hogy hogyan kell DVD-lejátszót építeni, ha addigra esetleg feledésbe merülne ennek a tudománya. Ez azért kell, mert a könyvtár analóg rétegei után 21, egyenként negyven mikron vastagságú réteg szerepel, ezeket pedig így lehet leolvasni. 

photo_camera Ide még nem kell komoly nagyítás Fotó: Bruce Ha / Arch

Szimbolikus gesztus

Az Arch nem először igyekszik megmenteni a kultúrát: már több hasonló kapszulát helyeztek el, de ez az első eset, hogy a Holdra is jutott belőlük. A cég további kapszulák elhelyezését tervezi a Hold felszínén.

Nova Spivack, az Arch egyik alapítója szerint az időkapszulák ugyan nem maradnak olvashatóak a végtelenségig, de hatmilliárd évet azért kibírnak – és ha nem is valószínű, hogy valaki rájuk bukkan majd a Holdon, legyen szó akár egy világégés után az emberekről, akár az űrlényekről, komoly szimbolikus jelentőséggel bírnak. Azt sajnos még nem árulták el, hogy pontosan milyen könyvekre számíhatunk majd a holdbéli könyvtárban, de remélhetőleg akad köztük néhány sci-fi is – unalmas lehet egy világégés után kizárólag a Wikipediából tájékozódni. 

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás