Elon Musk elindította Izraelt a Hold felé

2019.02.22. · tudomány

Csütörtök este a floridai Cape Canaveral bázisról kilőtték azt az izraeli leszállóegységet, amely a tervek szerint április 11-én landol majd a Holdon. A Beresheet (avagy Genezis) névre keresztelt robot kilövésével egyszerre került sor Elon Musk és a SpaceIL nevű izraeli nonprofit űrcég első Hold-missziójára – már ha minden jól megy, ugyanis még két hónap, míg a szerkezet eléri a Hold felszínét, ez alatt 6,5 millió kilométert tesz majd meg.

A Beresheet nem kis batyut visz magával: fedélzetén helyet kaptak olyan fontos dolgok, mint

  • a Wikipedia egy teljes példánya,
  • a Biblia,
  • gyerekrajzok,
  • egy holokauszt-túlélő visszaemlékezései,
  • az izraeli nemzeti himnusz,
  • és az iraeli függetlenségi nyilatkozat egy példánya.

Az indulás videón:

link Forrás

A lépés azért is jelentős, mert a SpaceIL közleménye szerint talán inkább a tudományos missziók felé fordítja majd az eddig főként védelmi megoldásokra koncentráló izraeli űrstratégiát, valahogy úgy, ahogy a NASA Apollo-missziói is a Holdra szállás irányába terelték a csillagháború irányából az amerikai űrügynökséget. Ha sikerül, Izrael lehet a negyedik ország, amely – még ha emberi legénység nélkül is – megérintheti a Hold felszínét, ez az eddigiekben csak az Egyesült Államoknak, a volt Szovjetuniónak és nemrégiben Kínának sikerült.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök, aki az izraeli vezérlő központból követte a kilövést, azt mondta „nagy lépés ez Izraelnek, de még nagyobb az izraeli technológiának".

Az izraeli leszállóegység
photo_camera Az izraeli leszállóegység

A 600 kilogrammos, de egy mosógépnél még így is alig nagyobb leszállóegységet a SpaceIL és az állami tulajdonú Israel Aerospace Industries eredetileg a Google megbukott Lunar X pályázatára fejlesztette ki nyolcéves munkával.

Megtesz még néhány kört

Az Izraeli Űrügynökség (ISA) és a millárdos üzletemberek által támogatott SpaceIL reményei szerint a Beresheet fellövése csak az első lépés egy hosszabb űrprogramban, ahogyan az Egyesült Államok és Izrael űrkutatási együttműködésében is. A NASA már ehhez a misszióhoz is segítséget nyújtott: az amerikai űrkutatási hivatal látta el a holdjárót egy lézerreflektorral, amely a leszállásban nyújt majd segítséget, illetve a kommunikációs rendszer fejlesztésében is együttműködtek a SpaceIL mérnökeivel.

Morris Kahn, a SpaceIL elnöke szerint, aki egyébként 44 millió dollárt fektetett a Beresheet projektbe, Izrael így is, úgy is történelmet írt azzal, hogy csatlakozott az űrkutatás elit klubjához. A tervek szerint a holdjáró öt héten keresztül egyre szélesebb körben kering majd a Föld körül, míg végül be nem lép a Hold gravitációs vonzásába, ahol egy sor manőver után leszáll a felszínre. A műszer éllettartamát a Holdon két-három napra becsülik, ez arra elég, hogy fényképeket készítsen, és a bolygó mágnesességét vizsgálja, az adatokat pedig a NASA hálózatán keresztül a SpaceIL izraeli főhadiszállására továbbítsa.

Uber-típusú űrutazás

A NASA Apollo programjában 40-50 évvel ezelőtt mindössze 3 napba telt eljuttatni az űrhajósokat a Holdra, de ehhez óriási Saturn V. rakétákat használtak. A 100 millió dolláros Beresheet küldetésnek azonban nem telt még egy kicsike saját rakétára sem, így a szervezők úgy döntöttek, hogy megosztják a fuvart. A Space X Falcon 9 rakétájának fő rakománya így egy indonéziai kommunikációs műhold volt, de az izraeliek leszállóegységének is maradt hely, sőt még az amerikai légierő Föld körüli pályára állítandó kis kutatóegysége is felfért.

Yonatan Winetraub, a SpaceIL egyik alapítója úgy fogalmazott, hogy ez már az „Uber-típusú űrkutatás”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás