A Qubit olvasói elsöprő többséggel az örökös nyári időszámítást választanák

A hétvégén olvasóink véleményét kértük, miután az Európai Parlament úgy döntött, hogy 2021-gyel eltörli az óraátállítást. Mivel a tagállamoknak jövő tavaszig egy évük van arra, hogy eldöntsék, mikor hány óra legyen, az volt a kérdés, hogy Magyarország melyik időszámításra álljon át a határidőként megjelölt 2021-ben: a télire, vagyis inkább a reggelek legyenek világosak, vagy a nyárira, ami sötét reggelekkel, de világosabb estékkel jár?

A vasárnap reggel 9 (téli időszámítás szerint reggel 8) óta zajló szavazáson eddig csaknem 7000-en nyilvánítottak véleményt, és bár meglepően sokan nyilatkozták, hogy akármi a helyzet, ők a hajnali részegséget preferálják, a szavazatok csaknem kétharmadával erősen az örökös nyári időszámításnak áll a zászló. Az eredmények hétfő déli állás szerint a következők:

A Publicus Intézet ezerfős reprezentatív mintáján (ahol egyébként a válaszadók 78 százaléka támogatta az óraátállítás eltörlését) hasonló, 62 százalékos arányban támogatták a magyarok a nyári időszámítás kiterjesztését egész évre, míg 28 százalék szavazott a télire, igaz, ott a kérdőíven biztosan nem szerepelt olyan vonzó opció, mint a hajnali részegség.

Ezzel szemben ugyanakkor  a Magyar Alvásszövetség például a téli időszámítást támogatja, a szervezet közleménye szerint ugyanis a csillagászati szempontokon is alapuló eredeti, téli időszámítás megtartása lenne a helyes lépés élettani és egészségügyi szempontokból. Ugyancsak a téli időszámítás mellett érvel az Országos Meteorológiai Szolgálat, így ugyanis egy órával „korábban” kapnák meg a magyar meteorológusok a legfrissebb modellfutásokat, ami a gyors és részletes előrejelzéshez kell, és ez éppen a nyári zivatarok időszakában lehet létfontosságú.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

Licsilé

Nehogy azt hidd, hogy attól, hogy vegánszandálba járkálsz itt le és fel, teszel értük valamit, ha komolyan gondolnád, akkor most szépen bevernél nekem egyet, aztán bedobnál a Dunába az üvegem után, de ehhez is gyáva vagy, az a baj veletek, faimádó majmokkal, hogy be vagytok szarva, féltitek a szaros kis életeteket, azért pofáztok folyton a bolygóról.

Jónapod

Jónapunk jónapod, mondjuk megint a szegényapának, ne bánkódj, ne búsongj, hol a szegényanya, kérdezzük aztán, hol bujkál a szép kerekhasú szegényanya, hol van, merre van, hova dugtad, hol rejtegeted.