Először észlelték egy neutroncsillag és egy fekete lyuk összeolvadását

2019.05.06. · tudomány

Az S190426c lajstromszámú gravitációshullám-esemény forrása egy a Földtől 1,2 milliárd fényévnyire található neutroncsillag és egy fekete lyuk összeolvadása – számolt be a Digital Trend az amerikai LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) legújabb eredményéről. 

A Rainer Weiss német származású amerikai fizikus elméletén alapuló lézerinterferometriás detektor 2015-ben talált rá az első ilyen hullámra, azóta a LIGO és az európai VIRGO már több gravitációs hullámot is azonosított, de eddig csak fekete lyuk fekete lyukkal, illetve neutroncsillag neutroncsillaggal történő ütközését detektálták. 

A téridőt is meghajlító energiájú kozmikus találkozások közül április 25-én először sikerült kimutatni egy fekete lyuk és egy neutroncsillag összeolvadását, az esemény keltette gravitációs hullámok révén – olvasható a LIGO honlapján. 

Neutroncsillag, ahogy azt a rajzolók elképzelik
photo_camera Neutroncsillag, ahogy azt a rajzolók elképzelik Fotó: ESO/leemage

David H. Reitze, a LIGO ügyvezető igazgatója szerint további elemzésekre van még szükség, de a detektorok mostani adatgyűjtése az eddigi legizgalmasabb feladatuk. 

Reitze szerint az elmúlt években megtanulták, hogy az észlelések kiértékelése óriási mennyiségű és rendkívül gondos munkát, újabb és újabb ellenőrzést igényel, ahogy ahhoz is folyamatos, összehangolt tevékenységre van szükség, hogy a gravitációs hullámok forrását más eszközökkel is meg tudják figyelni. 

A mostani észlelés ugyanis épp akkor történt, amikor a LIGO finomhangolását végezték, így nem tudták időben értesíteni az égboltot pásztázó teleszkópok üzemeltetőit, hogy pontosan bemérjék az eseményt. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás