Ész Ventura: Megtelik a korsó esővízzel, mire a nő leér a hegyről?

Ebben az esős időben jöjjön egy esős feladvány!

51. feladvány: A vízhordó nő

Egy vízhordó nő egy üres korsóval a feje búbján egyensúlyozva felmegy egy hegy tetejére. Közben esik az eső, és a 12 literes korsóba 7 liter esővíz gyűlik össze. A hegyoldal az út során végig 30 fokot zár be a vízszintessel. A nő a hegy tetején rögtön visszafordul, és ugyanazon az úton lemegy a hegyről. Az esőcseppek függőlegesen esnek, 9 m/s sebességgel, a nő pedig felfele és lefele is egyenletes, 3 m/s lejtő irányú sebességgel sétál úgy, hogy a korsó szája végig vízszintes. Megtelik-e a korsó, mire leér a hegyről? És ha otthon hagyta volna a korsót, akkor ugyanennyi idő alatt megtelt volna?

Grafika: Tóth Róbert Jónás / qubit.hu

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes indoklással együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: május 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.

A várható környezeti katasztrófa miatt megkezdték a Föld kincseinek archiválását

A Föld összes kulturális és ökológiai kincsét 3D-s térképre vinné kutatók egy csoportja – különös tekintettel a kincsek közeljövőben várható pusztulására. A LIDAR-os adatfelvételt azokon a területeken kezdik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Az ötletgazda szerint irtózatos mennyiségű munkáról van szó, amelynek eredményét leghamarabb a gyerekeik unokái élvezhetik majd.

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.