Elkezdődött a fantasztikus Társasjátékos Olympia, tudj meg minden részletet!

2019.05.14. · majom

Május elsejével megkezdődött a 2019-es Társasjátékos Olympia szezonja, a pontszerzési időszak egészen november 16-ig tart. A 2012 óta minden évben megrendezett, fél éven keresztül tartó rendezvény tetőpontja idén is a Társasjátékok Ünnepe lesz, amit hagyományosan november utolsó hétvégéjére időzítenek, idén ez november 23-24-re fog esni, a helyszín pedig a Lurdy Ház Konferenciaközpontja.

Ekkor rendezik a kiemelt döntőket néhány kiválasztott versenyszámban, és sor kerül az ünnepélyes eredményhirdetésre is, ahol az olympikonok, azaz minden bajnoki játék első három helyezettje megkapja a pénzjutalommal is járó díjakat.

photo_camera Pillanatkép a Társasjátékok Ünnepéről

A tavalyi évben kilenc versenyszámban (7 Csoda: Párbaj, Carcassonne, Cartagena, Century: Fűszerút, Dice Forge – A sors kovácsai, Évszakok, Glüx, Kingdomino, Ticket to Ride: Európa) osztottak díjakat, de hogy idén pontosan milyen játékok kerülnek majd be a döntőkbe, a játékosok aktivitásán is múlik majd. Sőt, jó hír, hogy idén először nem maximalizálják a bajnoki játékok számát, ezért ha szeretnéd, hogy a te kedvenc játékod is köztük legyen, játssz a barátaiddal, vagy vedd rá a közeli társasjátékos klubot, hogy játszatok minél többet az adott játékkal. De ha csak szeretnéd kipróbálni magad az idei legnépszerűbb társasjátékokban, vagy csak egy jó játékos társaságra és helyre vágysz, akkor is itt az ideje felkeresni egy klubot vagy hitelesítő helyet, és elkezdeni játszani.

Készségfejlesztés társasjátékkal

A Társasjátékos Olympiát a Nebuló XXI. Alapítvány szervezi. A cél kezdetektől fogva az volt, hogy tovább növeljék a társasjátékozás ismertségét és elismertségét, illetve hogy egyre több érdeklődőt vonjanak be. Ez egy országos rendezvénysorozat, ahol a gyerekek és felnőttek egyaránt összemérhetik tudásukat, de legalább olyan fontos, hogy a játékok fejlesztő, tehetséggondozó, közösségformáló és az oktatásban is használható oldala is megmutatkozzon. Ilyen, a társasjátékok által fejleszthető képesség például a kitartás, az alkotó gondolkodás, a kifinomult nyelvi kifejezés, önfegyelem, és nem utolsósorban az adekvát társas viselkedés. A rendezvénytől függetlenül is csak ajánlani tudom a szülőknek, hogy gyermekükkel közösen csatlakozzanak egy közeli társasjátékos klubhoz.

Az idei játékok listája még bővülhet. Áprilisban kiadók nevezték játékaikat, de a klubok is nevezhetik saját kedvenceiket, és a közösségi média oldalain is lehet még beszavazni játékokat. A jelenlegi játékok listája a GameRelations oldalán megtekinthető, ahol a hitelesítés is zajlik. 

A játékok között vannak egyszerűbb családi és összetettebb stratégiai játékok, klasszikusnak számító modern játékok is, de a tavalyi év újdonságaiból és díjnyertes játékaiból is találunk közöttük. Ilyen például az Azul, amiről korábban már mi is írtunk. A Társasjátékos Olympián a gyakorlott társasjátékosok mellett eséllyel indulhatnak azok is, akik a társasjátékokkal csak most ismerkednek, továbbá a résztvevők között értékes társasjáték-vásárlási utalványokat sorsolnak ki. És aki nem egy játékban a legjobb, hanem sok különböző játékban eredményes, elnyerheti az Év társasjátékos bajnoka címet.

Mit tegyek, ha játszani szeretnék?

Először is keress egy szimpatikus hitelesítő helyet a közeledben, ezek listáját megtalálod a GameRelation oldalán, ezek között vannak például társasjátékos klubok, vagy egyéb helyek, például társasjátékos bárok és kávézók. Ezután játsz le egy meccset az adott helyszínen, és regisztráció után jegyezd fel az eredményt a GameRelation telefonos applikációja segítségével, vagy szimplán a honlapot használva. Az eredmény hitelesítéséhez kérd az adott helyszín személyzetét. Végül játssz minél többet, a fenti lépéseket ismételve!

Ha nincs időd sokat játszani, viszont úgy gondolod, hogy egy játékban igen jó vagy, vagy csak szeretnéd kipróbálni magad, akkor a bajnokságra való bejutásnak az a legrövidebb módja, ha részt veszel egy minősített versenyen, amit az adott játékból rendeznek valahol. Ezekről szintén a GameRelation oldalon tájékozódhatsz. Ha egy ilyen minősített versenyen jó helyezést érsz el, akkor automatikusan bekerülhetsz a bajnokságba.

Ha bármi további kérdésed van, a Társasjátékos Olympia honlapján lehet tájékozódni, ahol megtalálod a teljes szabályzatot és pontszámítási rendszert is, vagy mehetsz egyből a GameRelation oldalára, ahol szintén választ kaphatsz minden felmerülő kérdésedre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás