Botrány: durván elrontotta az Apple az abakusz emojiját

Lehet, hogy az Apple újítani próbált, az is lehet, hogy elnézett valamit abakuszfronton, mindenesetre az újonnan bevezetett abakusz-emoji egész egyszerűen rossz. Az emberiség már a babilóniaiak óta használ abakuszt a számolás megkönnyítésére, de olyat, mint amilyet az Apple dizájnereinek most sikerült emojiként megrajzolni, nem ismer a tudomány. 

Természetesen valaki rögtön kiszúrta a hibát (ami a maga nemében majdnem olyan súlyos, mint amikor rovartani szempontból teljesen torz hangyákkal lepték meg az internet népét). A Verge utána is járt, hogy vajon tényleg technikatörténeti újításról van-e szó, vagy egyszerű hibáról, de Eli Maor, a chicagói Loyola Egyetem abakusztörténésze megerősítette, hogy ilyen felosztású számolóeszközt soha senki nem használt az emberiség történetében. 

Nem elég, hogy a gyöngyök elosztása és száma (2:4) nem stimmel, még az eszköz iránya sem, ezzel együtt bátran kijelenthetjük, hogy az Apple követte el minden idők legrosszabb abakusz-emojiját. 

A felháborító abakuszFotó: Emojipedia

A T-rex sem sikerült

Az Apple legutóbb decemberben borzolta fel az emojikedvelők kedélyét a hangya után egy újabb állati tévedéssel, amikor is sikerült egy kalmár homlokára rajzolniuk azt a szervüket, amellyel lökhajtással közlekednek, így inkább úgy néz ki, mint egy orr, és persze mindenkinek egyértelmű párhuzamok jutottak eszébe a humán testelépítéssel, bár a lökhajtás emberben ritkább, mint kalmárban. Erre a hibára egy akvárium hívta fel a cég figyelmét.

A cégnek a kihalt állatokkal sincs sokkal nagyobb szerencséje: amikor 2017-ben előrukkoltak a Tyrannosaurus-emojival, kivívták Thomas Carr, az elismert paleontológusprofesszor haragját. A problémás T-rexnek ugyanis teljesen rossz helyen van a feje és a füle, a fogainak pedig nem kellene látszaniuk, ráadásul a feje sem megfelelő alakú. 

A felháborító t-rexFotó: Emojipedia

A Google rajongói örülhetnek: bár a kalmárt nekik sem sikerült tökéletesen eltalálniuk, abakusz-emojiban övék a győzelem, ahogy a Microsoftnak és a Facebooknak is sikerült használható, pontos abakuszt rajzolnia. Előbbi egy nyugati, tízgyöngyös modellt használ, a másik két cég inkább a japán minta mellett döntött.

Nem ez az első eset, hogy kitört a háború emoji-fronton: tavalyelőtt maga Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója ment neki a sajtburgeres Apple-emojinak, szerinte ugyanis a sajtot a húspogácsa alatt kell elhelyezni, míg az Apple képén fölötte van. Mindez egyébként azt is mutatja, hogy Pichai is hajlamos más szemében meglátni a szálkát, miközben a magáéban a gerendát nem veszi észre: épp a Google-nek sikerült egy olyan sört ábrázoló emojival előállnia, aminek hiányzott a fele – ez már magában is felháborító, de a hab ettől még zavartalanul megmaradt a korsó tetején.

A világépítők hátborzongató hibái: Középföldén rosszak a hegyek, Westeroson pedig nem is lakhattak annyian!

Nehéz lehet istennek lenni, de az ember olykor megpróbálkozik vele: vannak, akik hobbiból teremtenek világokat, és vannak, akik művészetként vagy gondolatkísérletként kezelik a kérdést. Az ember hajlamos is készpénzként elfogadni, amit olvas, de mi van, ha belegondolunk a részletekbe? Miért néz ki Mordor úgy, ahogy? Merre folynak a folyók? Hányan laknak Westeroson? A földrajz és a geológia megadja a választ.

„Ez mekkora náci szarság. Egy laborpatkánynak érzem magam”

Bobby, Eddy és David 19 éves korukig nem tudták, hogy hármasikrekként születtek, és nevelőszüleiket sem tájékoztatták erről. Később megtudták, hogy egy rejtélyes pszichológiai kutatás alanyai voltak, a soha meg nem jelent tanulmány részleteit viszont 2066-ig titkosították. Most dokumentumfilm készült róluk.