Elpusztult a Gorillák a ködben utolsó szereplője is

2019.05.30. · tudomány

Tavaly augusztus óta nem látták a ruandai Volcanoes Nemzeti Park területén a vadőrök és a primatológusok azt az 1976. április 1-én született nőstény hegyi gorillát, aki egyike volt a nemzeti parkot is alapító Dian Fossey amerikai etológus kedvenceinek. A Dian Fossey Gorilla Alapítvány ezért május 28-án elhunytnak nyilvánította a Poppy nevű emberszabású főemlőst.  

A 43. születésnapját minden bizonnyal már nem megélő nőstény a hegyi gorillák (Gorilla beringei beringei) „királyi családjának” bájos tagjaként szerepelt Fossey legendás Gorillák a ködben című 1983-ban megjelent könyvében. 

Poppy utolsó kölykével 2018 tavaszán
photo_camera Poppy utolsó kölykével 2018 tavaszán Fotó: Dian Fossey Gorilla Alapítvány

A gorillák védelmét világszerte népszerűvé tevő kötet megjelenése után 1985-ben brutális módon meggyilkolt primatológus által alapított nemzeti parknak és az alapítványnak köszönhetően jelenleg stabil a ruandai populáció.  

A Gorillák a ködben filmváltozatában Poppy lánytestvére, Maggie volt a Fossey-t alakító Sigourney Weaver legkedvesebb partnere.

Jelenet a Gorillák a ködben filmes adaptációjából, amelyben Dian Fossey-t Sigourney Weaver alakította
photo_camera Jelenet a Gorillák a ködben filmes adaptációjából, amelyben Dian Fossey-t Sigourney Weaver alakította, jobbra Poppy lánytestvére Fotó: Universal Pictures / Warner Bros/Collection Christophel

Az alapítvány közleménye szerint az utolsó kölykét 41 évesen ellő Poppy újraíratta az etológusokkal a gorillák reprodukciós képességeiről szóló tankönyvi fejezeteket.

A Fossey által még ismert példányok közül már egyetlen sincs életben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás