Indiában 50 fok van, második hete tombol a hőség

2019.06.06. · tudomány

Nem enged szorításából a hőség Észak-Indiában és Pakisztánban: a monszunidőszak jóval később köszönt be, mint szokott, így várhatóan június közepéig marad, de ezen a héten még biztosan kitart az európai fejjel szinte felfoghatatlan forróság, amely május közepén-végén vette harapófogójába a területet.

photo_camera Allahabadi gyerekek fürdenek, ahogy tudnak Fotó: SANJAY KANOJIA/AFP

Vasárnap és hétfőn a Föld 15 legforróbb pontja közül 8 Indiában volt, a többi pedig a szomszédos Pakisztánban.

photo_camera Hűsölés egy allahabadi híd alatt Fotó: SANJAY KANOJIA/AFP

A legmagasabb hőmérsékletet a rádzsasztáni Churu városában mérték június 1-jén: 50,8 fokot. Másnap már csak 48,9 fok volt a környéken. Az indiai melegrekord egyelőre áll: 2016 májusában 51 Celsius-fokot mértek, ugyancsak Rádzsasztánban. A mostani hőhullámban a rádzsasztáni Barmer városban és környékén egy hét alatt hárman haltak meg a hőség miatt, 35-52 éves férfiak – de a hőhullám összes áldozatának száma több tucatra tehető.

photo_camera Amritszárban nők és gyerekek tüntetnek a rendszeres vízellátásért június 2-án. Fotó: NARINDER NANU/AFP

Az utakat locsolják, hogy meg ne olvadjanak, a kórházak sürgősségi osztályait extra légkondicionálókkal, ventilátorokkal és gyógyszerekkel látták el. Különösen nagy gondot okoz az időjárás a földművelőknek és állattartóknak, mivel a víztározók, kisebb tavak és folyók kiszáradtak.

photo_camera Egy amritszári közfürdő június 4-én Fotó: NARINDER NANU/AFP

Új-Delhiből is azt jelentették, hogy még nem mértek ilyen forróságot ebben az évben. Az indiai főváros környékén múlt csütörtökön, pénteken és szombaton volt a legmelegebb, a hőmérséklet a Gandhi repülőtéren egyik nap a 46,8 fokot is elérte. Vasárnaptól szerdáig már „csak” 42-44 fokot jelentettek a régióból, de most hétvégére a hőség újabb tetőzését várják a környékre, rekordközeli hőmérsékletekkel.

photo_camera Ivókút Churuban, ahol több mint 50 fokot mértek a napokban Fotó: MONEY SHARMA/AFP

A pakisztáni Jacobabadban a múlt hét végén 51,1 Celsius-fokot mértek, hétfőn és kedden 49 fokig nőtt a forróság. Bár a 15 millió lakosú Karacsiban csak 36-39 fok van, a fullasztó pára miatt az ott élők ennél jóval melegebbnek érezhetik az időt.

A meteorológusok átlagos monszunidőszakot jeleznek előre egész Indiára nézve, de regionálisan nézve már más a helyzet: Északnyugat-Indiában és Pakisztánban az átlagosnál szárazabb időszakot mutat a prognózis az elkövetkező hetekre.

Egy friss tanulmány szerint az el Niño Modoki időjárási rendszer hatására egyre gyakoribbá és tartósabbá válnak a hőhullámok Indiában, és az egyre veszélyesebb kánikulákra már 2020-tól számítani lehet.

Az eddigi hőség-világrekord egyelőre nincs veszélyben: a Meteorológiai Világszervezet szerint a Földön 1913. július 10-én volt a legmelegebb, a kaliforniai Halál-völgyben 56,7 Celsius-fokot mértek. Egy időjárás-történész azonban vitatja ezt, szerinte éppen száz évvel később, 2013. június 30-án volt a legmelegebb a Földön, 54 fok a Halál-völgyben.