Babos 90, Nadal 740 millió forintért küzd a Roland Garros döntőiben

2019.06.08. · gazdaság

A párizsi Roland Garros tenisztorna hét végi döntőiben magyar részvevőnek is szoríthatunk, miután Babos Tímea a francia Kristina Mladenovic oldalán bejutott a női páros fináléjába. A páros döntő győztes duója 580 ezer euróban részesül, azaz fejenként 290 ezer euróban, ami több mint 90 millió forintnak felel meg. Ez az összeg közel 4 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest.

Idén a torna összdíjazása majdnem eléri a 43 millió eurót (több mint 13,65 milliárd forint), ami rekordnak számít a torna történetében. Ez 8 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest. Tavaly a négy Grand Slam-torna közül (Australian Open - Melbourne, Roland Garros - Párizs, Wimbledon - London, US Open - New York) az amerikai torna összdíjazása volt a legmagasabb, több mint 53 millió amerikai dollár, azaz közel 15 milliárd forint.

Az összehasonlítást némileg megnehezíti, hogy a négy torna díjazása nem azonos pénznemben történik (ausztrál dollár, euró, angol font és amerikai dollár), de ha az amerikai dollár elmúlt éves átlagértékével számolunk, akkor – mint az a fenti ábrán is látható – jól kirajzolódik a különbség. A mostani torna díjazása nagyjából 4 millió dollárral haladja meg az év eleji ausztrál tornáét, és a Roland Garros idei növekedésének köszönhetően megközelíti a 2017-os US Open szintjét.

De térjünk vissza a versenyzők díjazásaira!

A női egyéni versenyzőknél kisebb meglepetésre az ausztrál Ashleigh Barty és a cseh Marketa Vondrousovával küzdhet meg a 2,3 millió eurós pénzdíjért, de a döntő vesztese is nagyjából a bajnoknak járó díj felével vigasztalódhat majd. Előbbi játékos egyébként egyszer, 2014-ben már abbahagyta a teniszt, másik kedvenc sportága, a krikett miatt. Nagyjából kétéves szünet után tért csak vissza a 23 éves sportoló, aki karrierje során már közel 7 és fél millió dollárt gyűjtött össze az pénzdíjakból. A döntő másik résztvevője a 19 éves cseh teniszező viszont egy esetleges győzelmével bőven megduplázná eddigi karrierje során gyűjtött 1,6 millió dollárt.

Mint azt a Grand Slam-tornákon már megszokhattuk, a férfi és a női versenyzők ugyanakkora pénzdíjban részesülnek. Így a döntő egyik biztos résztvevője, a spanyol Rafael Nadal egy esetleges győzelmével nagyon közel kerülne, hogy a karrierje során kapott pénzdíjak összege megközelítse a 110 millió dolláros bevételt.

A páros versenyzőknél a nőknél a magyar Babos Tímea a francia Kristina Mladenovic oldalán vesz részt a döntőben. A magyar-francia párosnak egy kínai duóval kell megküzdenie a bajnoki címért. A francia közönség a párosok miatt mindenképpen örülhet, mert a női verseny mellett a férfiaknál is lesz, aki a francia színeket képviseli majd. A francia Chardy-Martin duó a Krawietz-Mies német párossal küzd majd meg. Ha a karrier során összegyűjtött pénzdíjak mérvadók lehetnek az esélyesség meghatározásában, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy a francia győzelem születik férfi párosban a francia nyílt teniszbajnokságon.

A Sportérték további cikkei a Qubiten itt olvashatók.

Követed már a Qubitet a Facebookon? Akkor kövesd a Sportértéket is, így elsőként értesülsz a híreinkről!