Kiéhezett jegesmedve érkezett Norilszkba, több száz kilométerre az élőhelyétől

2019.06.19. · tudomány

Egy legyengült, éhes jegesmedvét láttak az észak-szibériai Norilszk külvárosában, helyi környezetvédők szerint a nőstény állat 1500 kilométeres utat tehetett meg élelem után kutatva. A legóvatosabb becslés is legalább ötszáz kilométeres utat emleget, ennyire fekszik ugyanis az orosz iparváros a legközelebbi tengerparttól. A Siberian Times úgy tudja, hogy a medve átszelte a Tajmir-félszigetet, úgy érkezett a városba.

link Forrás

Oleg Krashevsky helyi természetvédelmi szakember szerint a jegesmedve nincs jó állapotban, és a jelek szerint rosszul is lát, bár azt különösnek találta, hogy az állat hogyan tehetett meg ekkora utat a szárazföldön keresztül anélkül, hogy ne tűnt volna fel korábban senkinek. A szakember szerint a betegnek tűnő medve a tűztől sem fél, és arra figyelmeztetett, hogy emberre is támadhat. 

photo_camera A jegesmedve egy helyi gyár környékén kutatott élelem után Fotó: AFP PHOTO/ HO/ @PUTORANATOUR

A jegesmedve az orosz törvények értelmében védett állat, egyelőre a rendőrség emberei tartják megfigyelés alatt, a Siberian Times szerint valószínűleg elkábítják és egy krasznojarszki állatkertbe szállítják, bár a hamar helyi látványossággá vált medve rajongói közül sokan azt szeretnék, ha visszavinnék az örök jég birodalmába.

Olvad a jég, fogy a terület

Ez a birodalom viszont az utóbbi időkben jelentősen visszaszorult, a WWF szerint pedig az sem lehetetlen, hogy a század közepére nyárra eltűnik a jégtakaró a sarkvidékről – a jegesmedve pedig nem biztos, hogy alkalmazkodni tud a megváltozott életkörülményekhez. Ahogy az állatok élőhelye visszaszorul, a partokról egyre inkább a szárazföld belseje felé szorulnak, így megnövekszik az emberekkel történő konfliktus veszélye is, legutóbb Novaja Zemlján szálltak meg egy falut az éhes jegesmedvék, és szakértők akkor is úgy vélekedtek, hogy a klímaváltozással egyre gyakoribbá válnak a jegesmedve-észlelések lakott területeken.  

A most Norilszkba vetődött példány Krashevsky véleménye szerint túl gyenge ahhoz, hogy visszatelepítsék a vadonba, így valószínűleg először mindenképpen az állatkertbe kerül, a vadvédelem munkatársai ma mérik fel, hogy milyen állapotban van az állat. 

photo_camera A legyengült állat helyi látványosság lett, sokan visszaengednék a vadonba Fotó: AFP PHOTO/ HO/ @PUTORANATOUR

Egy, a jegesmedvetámadások gyakoriságát vizsgáló tanulmány szerint 1870 és 2014 között 73 bejelentett támadás történt, és bár ez nem sok, de ezek közül a legtöbb 2010 és 2014 fordult elő, azokban az években, amikor nyáron a jég visszaszorult. Ez egyrészt olyan helyekre űzi a medvéket, ahol korábban ritkán vagy soha nem fordultak elő, másrészt alaposan megtizedelheti az állományukat is, pesszimistább becslések szerint 2050-re akár az állomány 80 százaléka is eltűnhet. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás