Jegesmedvék szálltak meg egy orosz szigetcsoportot, szükségállapotot hirdettek

Jegesmedvék (Ursus maritimus) ezrei lepték el az Oroszországhoz tartozó Novaja Zemlja szigetcsoportot a téli hónapokban. Az arhangelszki kormányzóság fennhatósága alá tartozó jeges-tengeri szigeteken még decemberben jelentek meg nagyobb csapatokban a ragadozók, a számuk azóta egyre növekszik. 

A 3 ezres lélekszámú területen szükségállapotot vezettek be, mert a jegesmedvék közvetlen veszélyt jelentenek az emberekre. Sem az autódudálás, sem a kutyák nem ijesztik el a ragadozókat. Az orosz környezetvédelmi hatóság nem adott engedélyt arra, hogy a veszélyeztetett faj példányait kilőjék, ehelyett arra készülnek, hogy szakértők segítségével elkábítják és elszállítják az állatokat.

Addig is az állatok tovább szimatolnak a szemétlerakók környékén:

Egy helyi vezető szerint a táplálékot kereső állatok szó szerint üldözik az embereket, és az alábbi képek tanúsága szerint az is megesik, hogy épületekbe köszönnek be. 

A szigetcsoport központi településén, Belusja Gubában uralkodó állapotokat jól mutatja a Guardian által is megosztott videó:  

A kínai CGTN televízió pedig a következő tudósításban számolt be a helyzetről:

A medvék az északi-sarki felmelegedés, a jégsapka olvadása miatt húzódhattak délebbre

Jegesmedvékről az alábbi cikkeinkben írtunk korábban:

Posta és McDonald’s lett a Józsefváros legendás cigányzenés kávéházaiból – az eltékozolt roma örökség nyomában

Újpesten létezik egy több ezer fotóból, interjúkból, dokumentumokból álló gyűjtemény a helyi cigányság múltjáról, a Nyóckerben azonban falakba ütköznek a kutatók. Pedig lenne mire rácsodálkozni a roma kávéházi élettől kezdve a spontán Mátyás téri koncertekig – derült ki egy keddi konferencián.