Meg vagyunk mentve, jön a telefon, ami kicsúszik a zsebtolvaj kezéből

2019.06.19. · TECH

Egy új szabadalom nemcsak azt ígéri, hogy nehezebb lesz észrevétlenül ellopni a telefont, hanem azt is, hogy kevésbé lesz esélyes kirántani a zsebünkből a telefonnal együtt a pénzünket, hitelkártyánkat vagy pénztárcánkat. Az Ericsson csodás fejlesztéséhez több különféle szenzort használnak majd, ezekkel a telefon azt is meg fogja tudni állapítani, hogy épp a táskában, a zsebedben vagy az asztalon van-e, illetve felismeri majd a gazdáját is, ez a lopás elleni védelem miatt lehet fontos.

A ficánkoló, a tolvaj kezéből kiröppenő, majd valószínűleg ripityára törő telefon mellett a cég azt is ígéri, hogy ha mi magunk fogjuk meg a telefont, jobban tapad majd a kezünkhöz, így nehezebb lesz elejteni. A készülék a szívverés alapján határozza majd meg, kinek a kezében is van. 

Úgy lopják a mobilt, mintha nem lenne holnap

A mobilcég szerint a telefon először azonosítja, aki hozzáér, megállapítja, hogy hol van, majd az azonosító szenzorok adatai alapján eldönti, hogy vajon ki kell-e esnie a felhasználó kezéből, vagy épp ellenkezőleg, ott kell-e maradnia. Az azonosításhoz a szívverés mellett az ujjlenyomatot is felhasználhatja a készülék, bár hogy pontosan hogyan, az még nem tisztázott.

Azt, hogy a telefon csúszós vagy tapadós lesz-e, vibrációval szabályozzák, de a megszokott rezgős jelzés helyett itt egy új generációs haptikus (tapintási) visszajelzést ígérnek – ilyen például az Apple már létező rendszere és a Microsoft Vacuumtouch névre hallgató, 2014-ben bemutatott technológiája, de ezek még nem alkalmazták vagyonvédelemre a rezgést.

A szabadalom szerint az Ericssonnak ez lehet a következő nagy dobása, bár az nem derült ki, hogy mikor vezetik be a piacra az első fickándozó telefonokat – az viszont biztos, hogy ha ez beválik a tolvajok ellen, létező piaci rést tölt majd ki. A Telegraph már 2014-ben arról számolt be, hogy a táskák és a pénztárcák helyét átvette a mobil, a tolvajok abban az évben először loptak belőle többet Nagy-Britanniában, mint az előbbi két vagyontárgyból.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás