Motorbalesetben meghalt az első fekete afrikai űrhajósjelölt

2019.07.08. · TECH

Szombaton motorbalesetben meghalt a harmincéves Mandla Maseko, aki az első afrikai fekete űrhajós lehetett volna – közölte a férfi családja. 

Maseko, a Dél-afrikai Légierő tagja 2013-ban egymillió jelentkezőt utasított maga mögé egy versenyen, és bekerült az Amerikai Űrakadémia 23 helyének egyikére. Akárcsak a többi nyertes, ő is egy hetet töltött a floridai Kennedy Űrközpontban, ahol egy egyórás szuborbitális repülésre, más néven űrugrása készítették fel. A repülést 2015-re tervezték, de Maseko halála időpontjáig nem hozták nyilvánosságra, hogy végül is mikorra időzítik. 

photo_camera Fotó: ALEXANDER JOE/AFP

A Spaceboy és Afronaut beceneveken is emlegetett pretoriai űrhajósjelölt tipikus városi gyereknek írta le magát, mellékfoglalkozása dj volt

Mint öt éve elmondta, valami olyasmit szeretne véghezvinni, amivel motiválja és inspirálja az afrikai fiatalokat, és megmutatja, hogy bármit elérhetnek, függetlenül attól, hogy honnan jöttek. Fel is hívta volna őket az űrből, és remélte, hogy tőle is idéznek majd egy olyan legendás mondást, mint Neil Armstrongtól, az első embertől, aki a Holdon járt. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás