És most félre mindent: gyönyörködj a csinos, de annál vérszomjasabb rablópillékben!

2019.07.09. · tudomány

A pomázi Majdán-fennsíkon készültek az alábbi képek három június végi hajnalon a Magyarországon fokozottan védett keleti rablópillékről (Libelloides macaronius, régi nevén Ascalaphus macaronius). A Visegrádi-hegységben a rovar első példányát egyes források szerint 2014-ben észlelték, de máshol is ritka Magyarországon, nem véletlen, hogy a faj eszmei értéke százezer forint. 

photo_camera Fotó: Horváth Edit

Rövid élete miatt is nehezen bizonyítható a jelenléte egy-egy élőhelyen. Itthon 1982-ben vált védetté, 2012-ben fokozottan védetté. A száraz és meleg, sztyepp jellegű élőhelyeken telepedik meg, Európa keleti és déli részén jellemző faj.

photo_camera Fotó: Horváth Edit

Az ártatlan külsejű, sőt kifejezetten megnyerő lények első látásra talán lepkének tűnhetnek, bunkós csápjuk is a lepkéket juttathatja a szemlélő eszébe. Az is békés nektárfogyasztóra utal, hogy egy bunkós hagymán (azaz Allium sphaerocephalonon) üldögélnek.

photo_camera Fotó: Horváth Edit

Azonban közelebbről szemügyre véve őket jól látszik, hogy szájszervük nem pödörnyelv, hanem erőteljes rágó szájszerv, ebből is kiderült, hogy a macaroniusok ragadozó életmódot folytatnak.

photo_camera Fotó: Horváth Edit

A fátyolkák rendszertani csoportjába és a recésszárnyú fátyolkák rendjébe tartozó rablópillék érdekessége, hogy repülés közben vadásznak, elsősorban szálló rovarokat, főként lepkéket leteperve a levegőben. 

photo_camera Fotó: Horváth Edit

Magyarországon a nyári hónapok felhőtlen napjain láthatók, ennek oka az is, hogy kétosztatú szemük elülső-felső része csak az ultraibolya tartományban lát annyira jól, hogy a levegőben kiszúrja az apró szálló rovarokat. Hatalmas összetett szemeiről kapta angol nevét is: owl-fly.

photo_camera Fotó: Horváth Edit

A faj érdekességei közé tartozik még a hímek násztánca: többen csapnak le egyszerre a felrepülő nőstényre, majd hosszas üldözés kezdődik, és végül az legrátermettebb hímé lesz a párzás joga. Az aktus a legtöbbször a fűben történik, és mivel a rablópillék ilyenkor a legkiszolgáltatottabbak a ragadozóknak, gyakori, hogy a pár előrelátóan egy sárga virágokkal ékesített mezőn száll le.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás