Észak-Korea hackerei gigantikus pénzszerző hadjáratot indítottak Lengyelország és 16 másik ország ellen

2019.08.13. · TECH

Észak-Korea összesen kétmilliárd dollárt szedett össze pénzintézetek és kriptovaluta-tőzsdék elleni illegális hackertámadásokkal – derült ki az ENSZ múlt heti szakértői jelentésének összefoglalójából. A világszervezet szakértői bizottsága vizsgálatot indít a legalább 35 rendbeli, 17 országot érintő támadássorozat ügyében, amellyel Phenjan egyébként tömegpusztítófegyver-programját finanszírozza.

Az AP elolvashatta az ENSZ biztonsági tanácsának benyújtott jelentés hosszabb verzióját is, amelyből kiderült, hogy a legnagyobb károkat a szomszédos Dél-Korea szenvedte el. Tíz kibertámadás irányult dél-koreai célpontok ellen, utána jött India három támadással, majd Banglades és Chile, amelyekre két-két észak-koreai hackerakció jutott. A 13 további érintett ország – Costa Rica, a Dél-afrikai Köztársaság, Gambia, Guatemala, Kuvait, Lengyelország, Libéria, Malajzia, Málta, Nigéria, Szlovénia, Tunézia és Vietnam – egy-egy támadást szenvedett el észak-koreai hackerektől.

A jelentés szerint az észak-koreai kibertámadások háromféle módszert követnek:

  • A nemzetközi banki SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) rendszeren keresztül támadnak, amely a bankok közötti tranzakciókat biztosítja. Átveszik az irányítást banki dolgozók gépei, ezáltal az egész infrastruktúra fölött, csaló üzeneteket küldenek, és megsemmisítik a bizonyítékokat.
  • A kriptotőzsdék és a felhasználók elleni támadásokkal szereznek kriptovalutát.
  • A katonai célok finanszírozására kriptovalutát bányásznak.

A jelentésben azt írják, az egyre kifinomultabb hackerakciók kevés kockázattal járnak, viszont igen nagy haszonnal kecsegtetnek, miközben az internetelérésen és egy laptopon kívül egyéb eszközigényük nincs.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás