Ész Ventura: A megkeseredett WC-burkoló különleges esete

63. feladvány: WC-burkolási probléma

Egy WC-burkoló egész életében 1 négyzetméter alapterületű WC-ket burkolt, és már nagyon unja. Elhatározza, hogy addig csinálja még, amíg különböző módon tudja leburkolni a WC-k padlóját, ha pedig már minden variációt megvalósított, akkor abbahagyja a munkát.


photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

A WC-k négyzet alakúak, 20 cm és 40 cm oldalélű négyzet alakú padlólapokat használhat a munkához. A padlólapokat egészben kell felhasználni, és hézagmentesen kell lefedni a padlót. A WC-ülőke falból kilógó, tehát alatta is burkolni kell. Tekintettel arra, hogy az ülőke vagy az ajtó kitünteti a WC egyik falát, azokat a mintázatokat is különbözőnek tekintjük, amik csak elforgatásban különböznek egymástól. A padlólapok egyforma színűek és homogén mintázatúak.

Hány napig dolgozik még a burkoló, ha minden napra egy WC jut?

Haladóknak: Mi lenne a válasz akkor, ha a WC alapterülete 1m × 2m lenne? 

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes indoklással együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén több kategóriában is nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: szeptember 10. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.