Hogyan fog kinézni a 22. század embere? – Esszéverseny

Testfelépítésünk, élettartamunk és halálunk módja is radikálisan megváltozik a következő évszázadban. A technikai forradalom gyorsuló ütemben zajlik körülöttünk, de ettől részben függetlenül a biológiában is elképesztő áttöréseknek lehetünk tanúi. Az emberiség elkezdte átírni az „élet kódját”, és egy mindent elsöprő és újraértelmező DNS-forradalom küszöbén áll. A 22. században teljesen átalakul majd az emberről alkotott képünk, és az, ahogyan saját testünkhöz és az élethez viszonyulunk.

Szerinted hogyan fog kinézni a 22. század embere? Miként változnak meg legalapvetőbb biológiai tulajdonságaink a következő 100 évben? Te mit változtatnál a saját testeden, és milyen hatással lehet ez a környezetedre?

Írd meg nekünk maximum 1000 szó terjedelemben a esszeverseny@qubit.hu címre, és nyerj genomszekvenálást és Qubit-megjelenést!

Zsűri:

Fődíj:

A legjobban sikerült pályamű szerzője kap tőlünk egy genomszekvenálást, és megjelentetjük esszéjét a Qubiten!

Beküldési határidő:

2019. szeptember 20.

* * *

Néhány segédkérdés, ha úgy érzed, kellenek a fogódzkodók: hogyan fog hatni munkavállalási esélyeinkre, párválasztási szokásainkra, életminőségünkre, ha genetikai tesztekkel detektálhatják az összes betegségre való hajlamunkat, ha géngyógyászattal ezek jórészével felvehetjük a harcot, ha gyermekeinknek már a legelőnyösebb, génszerkesztéssel feljavított tulajdonságainkat adhatjuk tovább? Vajon olyan társadalomban fogunk élni, ahol mindent a gének predesztinálnak, vagy épp olyanban, amiben végre leverhetjük magunkról genetikai kódunk láncait? Hogyan vigyáznánk genomunk titkaira, illetve kik és hogyan élhetnének ezzel vissza? Tovább lassul, majd megáll az emberiség természetes szelekciója, vagy épp ellenkezőleg: felgyorsul a humán evolúció, és esetleg az emberiség több fajra bomlik? Vajon a jövőben a férfiak is kihordhatnak majd gyermekeket, vagy egyáltalán nem is lesz szükség férfiakra? Milyen hatással lehet mindez a nemek arányára és társadalmi szerepére? Nem jár-e behozhatatlan előnnyel, ha valakinek CRISPR-rel feljavított génjei és robotkarja van, vagy összekapcsolja az agyát egy számítógéppel, ahogyan azzal az Elon Musk által alapított Neuralink kísérletezik? Ha jogalkotó lennél, hogyan szabályoznád a technológiák használatát az emberi test átalakításában? Hogyan változik meg a halál a bioforradalom utáni időszakban, ha esetleg jelentősen megnövekszik a tudósok által 120 évre becsült maximális emberi élettartam? Mivel töltenénk az időnket, ha 200 évig élnénk? Vagy ha sosem halnánk meg?