Nyálkás anyagot talált a kínai szonda a Hold túloldalán

2019.09.02. · tudomány

Valami furcsát talált a Yutu-2 kínai holdjáró az égitest Földtől távolabb eső oldalán, egy kráter mélyén – írták kínai hírforrások.

A Csang’o-4 küldetés keretében felküldött eszköz az első robot, amely a Hold kevésbé ismert oldalát térképezi fel. A január 3-i landolás óta a robot fotókat készített és adatokat gyűjtött, de most tett egy meglepő felfedezést is: valamilyen gélszerű anyagot egy kráter belsejében.

A nyálkás anyagot a rover július 25-én kezdődő nyolcadik holdi napján találta – minden holdi nap két földi hétig tart, melynek során a napenergiával működő jármű tudományos megfigyeléseket végez, sugárzást mér, és tanulmányozza a környezetét.

A 8. holdi nap 3. földi napján a Csang’o-4 csapatának egyik tagja a rover friss fotóit értékelte ki éppen, amikor felfigyelt a különös színű anyagra, amely elütött a környező holdi talaj szürkéjétől. A földi személyzet visszaküldte a kráterhez a holdjárót, hogy a jármű spektrométerét az anyagra irányítsák, és alaposabban megvizsgálják. 

photo_camera Fotó: Kínai Nemzeti Űrközpont

A kutatók egyelőre nem közölték, mi lehet az újszerű anyag, és képet sem osztottak meg róla, csak a lelőhelyről. Andrew Jones, a kínai űrprogramot szorosan követő újságíró szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy az ismeretlen szubsztancia egy meteor becsapódása után keletkezett olvadt üveg.

A kérdést persze komoly tudományos elemzésnek kell megválaszolnia, ezért a rovert irányító csoport fel is borította előre leszervezett kutatási tervét, hogy teljes figyelmét az új felfedezésnek szentelhesse. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás