Ész Ventura: Az idősek világnapján eligazodsz egy ötgenerációs családfán?

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Társadalmunk öregszik, és ahhoz, hogy idős korban is teljes életet tudjunk élni, az egészség mellett meg kell őriznünk szellemi frissességünket is, de legalábbis a memóriánkat jó lenne nem elveszíteni idő előtt.

Ehhez rendkívül fontos mind a rendszeres mozgás, mind pedig az ugyancsak rendszeres szellemi tréning. A passzív tévénézés és a monoton keresztrejtvényfejtés helyett reméljük, hogy az Ész Ventura mindig egyedi szellemi kihívásai egyre több idős olvasónk agytekervényeit is megdolgoztatják. Hogy a feladványaink eljuthassanak hozzájuk, és jótékony hatásukat kifejthessék, ebben számítunk a fiatalabb olvasók segítségére is. Nem titkolt célunk, hogy feladványainkkal gondolkodásra serkentsünk fiatalt és időst egyaránt. Fiataloknak éppúgy javasoljuk, hogy az okostelefon nyomogatása helyett használják ki inkább a buszon töltött időt gondolkodásra, ezáltal is edzve és szoktatva magukat, hogy minél hosszabb ideig megőrizhessék majd ők is szellemi frissességüket.

Ahhoz, hogy olvasóink ne érezzék öncélú hiábavalóságnak a feladványok megoldását, igyekszünk azokkal lehetőség szerint valóságos problémákra reflektálni, esetleg ismereteket elmélyíteni általuk a természettudományok egy-egy területén. Emellett a nyereményjátékban való részvételi lehetőség is ösztönző lehet, de legjobban annak örülünk, amikor valaki a maga örömére próbálkozik a haladó feladványokkal, vagy továbbgondolja példáinkat. Az e heti feladványhoz sem kell semmiféle haladó ismeret, bárki eséllyel próbálkozhat megoldani. Javasoljuk, hogy rajzoljatok családfaszerű ábrákat.

68. feladvány: Öt generáció

Egy ükszülő minden gyerekének, unokájának és dédunokájának is van már gyereke, de nincs még szépunokája. Összesen több mint 50 ükunokája van, viszont se neki, se senkinek a leszármazottai között nincs háromnál több gyereke. Az az érdekesség figyelhető még meg a családjában, hogy minden gyerekének ugyanannyi leszármazottja van, viszont minden unokájának különböző.

Mutassuk meg, hogy az ükszülő minden gyerekének vagy egyforma számú unokája van, vagy mindegyiknek különböző számú unokája van.

Tegyük fel, hogy minden leszármazott él, nincsenek mostohagyerekek, örökbefogadások stb.

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes indoklással együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén több kategóriában is nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: október 10. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.

A kiemelt képen egy 13. századi francia Biblia egyik oldalának részlete látható. A könyvritkaságot az észak-franciaországi Laon közkönyvtárában őrzik.