Startra kész a kínai marsjáró

2019.11.20. · TECH

A kínai űrügynökség, a CNSA  19 ország nagykövetének jelenlétében november 14-én mutatta be  a jövőre indítandó Mars-expedíció marsjáróját. 

Az ország északi Hopej tartományában felépített Mars-szimulációs táborban rendezett bemutatón a SpaceFlightNow beszámolója szerint a landoló egység feladatai közé tartozik majd a bolygó geológiai és mágneses jellemzőinek minél részletesebb felmérése, valamint annak feltérképezése, hogy a Mars a jövőben mennyire lehet alkalmas az esetleges hosszabb megtelepedésre.

A 2016-tól turbófokozatba kapcsolt kínai Mars-misszió a tervek szerint 2020 nyarán startol a Földről. 

Az alábbi képeken nem sok minden látszik ugyan a kínai marsjáróból, de a CNSA állítása szerint már most is tökéletesen működik.

A piros fémkeret alatt az aprócska kínai marsjáró látható
photo_camera A piros fémkeret alatt az aprócska kínai marsjáró látható Fotó: JIN LIWANG/XINHUA

Állítólag akár most elindulhatna a kínai Mars-expedíció, azért kell még legalább egy félévet várni a startra, mert jövő nyáron lesz ideális a Föld-Mars távolság. Így akkor startolhat el a Hosszú Menetelés 5 típusú rakéta a Hajnan szigetéről, a vencsangi űrközpontból.

photo_camera Imitált landolás valódi roverral Fotó: JIN LIWANG/XINHUA

Tekintettel a két bolygó közötti nagy távolságra, valamint a nagyjából 10 perces késleltetésre, a landolóegységnek önállóan kell meghoznia a fontosabb döntéseket. A landolás során ezúttal is egy 7 perces nehéz időszak vár az irányítóközpontra, amely alatt fogalmuk sem lesz az eszköz pontos állapotáról és sorsáról.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás